Skip to main content

Ponoš: Krađa izbora bila bi igranje vatrom

Info 30. мар 2022.
2 min čitanja

Predsednički kandidat koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije Zdravko Ponoš poručio je vlastima da se ne igraju vatrom i da ne pokušavaju da pokradu izbore, i pozvao zaposlene u državnoj upravi da ne učestvuju u tome.

„Ovih dana stižu zabrinjavajuće vesti o ogromnom broju fantomskih birača koji dobijaju pozive za glasanje na adresama gde nikad nisu stanovali. Vlast se igra vatrom“, rekao je Ponoš za list Danas.

Ističući da se ne sprema krađa nekoliko mandata opoziciji, nego otimanje građanima Srbije još nekoliko godina života, on je rekao da se ne bi „igrao time“ i da se uzda „u elementarnu odgovornost odlazeće vlasti“.

„Apelujem na zaposlene u državnoj upravi da se ne kockaju sa svojim poslom i svojim imenom i da se ne dovode u situaciju da snose krivičnu odgovornost zbog učešća u izbornoj krađi. Nemaju razloga da se plaše odlazeće vlasti. Posle 3. apila niko ih neće pitati kako su glasali, ali hoće, i to nadležni organi, ako učestvuju u organizovanju izborne krađe“, poručio je Ponoš.

Janković: Pobeda opozicije u Beogradu je realna, teško je očekivati da je naprednjaci priznaju

Kandidat koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije za gradonačelnika Beograda Vladeta Janković izjavio je da je pouzdano istraživanje javnog mnjenja ohrabrujuće do mere da pobeda opozicije u Beogradu izgleda sasvim realna, ali da je teško zamislivo da će je Srpska napredna stranka priznati.

„Razlika u odnosu na zbir glasova za naprednjake i njihove otvorene i prikrivene saveznike ostaje vrlo tesna, tako da svaki glas može biti presudan. Neka po ko zna koji put bude rečeno – izlaznost je presudno važna“, rekao je Janković za lista Nova.

On je dodao da „ako, kao što se čini, opozicija dobije većinu, uopšte ne bi isključio mogućnost nepriznavanja izbornog ishoda“.

„Naprednjaci su se tokom deset godina na vlasti toliko osilili i toliko duboko zabrazdili u zloupotrebe, imaju da izgube toliko mnogo i strah od posledica je kod njih toliko dubok da je, iskreno govoreći, neko gospodsko priznavanje eventualnog poraza teško zamislivo“, naveo je Janković.

(Beta)