Skip to main content

Bezbednosni pakt Kine i Solomonskih ostrva diže uzbunu na Pacifiku

Planeta 30. mar 2022.
3 min čitanja

Najava bezbednosnog sporazuma Solomonskih ostrva s Kinom izazvala je uzbunu širom Pacifika, gde godinama raste zabrinutost zbog širenja kineskog uticaja, ocene su svetskih medija koje prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Premijer Solomonskih ostrva rekao je da je sporni bezbednosni sporazum s Pekingom „spreman za potpisivanje“, demantujući izveštaje da je njegova zemlja bila pod pritiskom da dopusti izgradnju kineske pomorske baze, prenosi agencija Frans pres.

U govoru u parlamentu 29. marta, premijer Manseh Sogavare nije izneo više detalja o konačnoj verziji sporazuma osim što je rekao da „nema nikakve namere da traži od Kine da izgradi vojnu bazu na Solomonskim ostrvima“.

Nacrt verzije sporazuma, koji je procurio u javnost prošle sedmice, izazvao je šok u Kanberi jer je uključivao predloge koji bi omogućili raspoređivanje kineskih bezbednosnih snaga u toj ostrvskoj državi.

Sogavare je zabrinutost „mnogih čelnika“ zbog kineske prisutnosti označio kao „nesretnu percepciju“ dok je međunarodne reakcije opisao kao „veoma uvredljive“.

Solomonska ostrva potresli su nemiri prošlog novembra kada su demonstranti pokušali da upadnu u parlament, a zatim pokrenuli trodnevne nemire, zapalivši veći deo Kineske četvrti u glavnom gradu Honiare. Više od 200 pripadnika mirovnih snaga iz Australije, Fidžija, Papue Nove Gvineje i Novog Zelanda raspoređeno je kako bi se smirila situacija, dok je Sogavare uspeo da izbegne smenu.

Procureli nacrt bezbednosnog sporazuma o kojem pregovaraju Kina i Solomonska ostrva, izazvao je uzbunu na Pacifiku uključujući Australiju i Novi Zeland koji su, ukazuje Gardijan, zabrinuti jer bi time Kina dobila priliku da napravi baze za brodove ratne mornarice u Pacifiku manje od 2.000 km od australijske obale.

Kanbera, čiji se odnos s Pekingom naglo pogoršao poslednjih nekoliko godina i izazvao zabrinutost zbog kineskih namera u Pacifiku, tvrdi da je „pacifička porodica“ u najboljoj poziciji da pruži bezbednosnu pomoć Salomonskim ostrvima.

Sve veća zabrinutost oko kineskog vojnog širenja i strateških namera takođe je, podseća Gardijan, bila iza prošlogodišnje odluke Australije da dogovori bezbednosno partnerstvo Aukus sa SAD i Velikom Britanijom.

Kao glavni bezbednosni partner, Australija je decenijama imala snažan uticaj među pacifičkim ostrvima. Međutim, poslednjih godina Kina je ulažući milijarde dolara postala glavni igrač u regionu, čime su ta mala ostrva pretvorena u središte žestoke borbe za premoć, ukazuje Si-En-En (CNN).

Napetosti su rasle kako je Kina povećala svoje pomorske kapacitete i militarizovala ostrva u Južnom kineskom moru.

Australija ima bezbednosni sporazum sa Solomonskim ostrvima, aktivan od 2018, koji omogućuje australijskoj policiji, odbrambenoj i civilnom osoblju da se brzo rasporedi na ostrva u slučaju bezbednosnih pretnji.

Vlada Solomonskih ostrva istakla je taj sporazum u svom saopštenju 25. marta, rekavši da će „nastaviti da čuva svoj bezbednosni sporazum s Australijom kako razvija i produbljuje svoje odnose sa svim partnerima, uključujući i Kinu“. Tokom svog obraćanja u parlamentu Sogavera je takođe naglasio da Novi Zeland i Australija ostaju važni bilateralni partneri.

Sporazum koji je procurio u javnost uveče 24. marta, ako bude potpisan, mogao bi da pomogne kineskoj mornarici da blokira brodske rute koje su imale vitalnu ulogu u Drugom svetskom ratu, ukazuje Njujork tajms.

Nije jasno koja je strana inicirala sporazum, ističe list, dodajući da bi, ako bude potpisan, omogućio premijeru Solomonskih ostrva Sogavareu da pozove Kinu na zaštitu njegove vlade, dok bi Kini dao bazu za operacije između SAD i Australije, koja bi mogla da se koristi za blokiranje pomorskog saobraćaja preko južnog Pacifika.

Sporazum takođe dopušta Kini pružanje „pomoći u drugim zadacima“ i zahteva tajnost, uz napomenu da „nijedna strana neće otkriti informacije o saradnji trećoj strani.“ U nacrtu se takođe navodi da Kina može da „posećuje brodove, vrši logističko popunjavanje i da se zaustavlja i koristi prilaz na Solomonskim ostrvima“.

Osim zemalja regiona, naglašava Njujork tajms, zabrinutost oko sporazuma izrazili su i američki zvaničnici koji su proteklih godina često navodili Solomonska ostrva kao ozbiljan primer kineskog pristupa širom Pacifika, koji uključuje pomaganje lokalnim zvaničnicima kako bi otvorili vrata kineskim kompanijama, migracijama i pristupu strateškim resursima i lokacijama za civilne i vojne namene.

Veze Solomonskih ostrva s Kinom kao i predloženi sigurnosni sporazum Pekinga i te ostrvske države mogao bi da ima dalekosežne implikacije, ocenjuje Volstrit džurnal i dodaje da je povećanje kineske aktivnosti u regionu podstaklo SAD i Australiju da se ponovo angažuju u Pacifiku.

Zapadne zemlje su zabrinute da će male pacifičke ostrvske zemlje biti podstaknute kineskim obećanjem kredita za izgradnju infrastrukture, poput vladinih zgrada i sudova. Čineći to, ukazuje list, Kina može da dobije uticaj nad manje moćnim državama i da ih veže za svoje strateške ciljeve.

(Beta, ilustracija Pixabay)