Skip to main content

Poljska policija upala u predsedničku palatu i uhapsila bivšeg ministra policije

Planeta 10. jan 2024.
2 min čitanja

Premijer Donald Tusk ranije je optužio predsednika Andžeja Dudu da ometa pravdu pošto su dvojica poslanika, koji bi trebalo da su u zatvoru, viđeni u predsedničkoj palati

Poljska policija uhapsila je u utorak u predsedničkoj palati dvojicu bivših visokih zvaničnika, bivšeg ministra unutrašnjih poslova i njegovog zamenika, u eskalirajućem sukobu između šefa države i nove poljske vlade.

Premijer Donald Tusk ranije je optužio predsednika Andžeja Dudu da ometa pravdu pošto su dvojica poslanika, koji bi trebalo da su u zatvoru, viđeni u predsedničkoj palati.

Optužbe protiv Mariuš Kaminjskog i Maćeja Vonšika su novi trenutci u sporu koji će verovatno biti jedan od mnogih tokom kohabitacije vlade i predsednika iz različitih političkih redova.

„Želeli bismo da vas obavestimo da su u skladu sa sudskim nalogom, osobe na koje se on odnosi pritvorene“, objavila je policija na društvenoj mreži X, bivšem Tviteru.

Novi ministar unutrašnjih poslova Marćin Kjervinjski poručio je da su „pred zakonom svi jednaki“.

Stotine demonstranata okupile su se ispred predsedničke palate na poziv nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS), čiji su Kaminjski i Vonšik članovi. Uzvikivali su „Oslobodite političke zatvorenike“ i „Sramota!“.

Portparol PiS-a Rafał Bohenek ocenio je u objavi na X-u da je potez policije „ilegalna otmica i kršenje svih demokratskih pravila.“

Duda je pomilovao Mariuša Kaminjskog 2015. godine, nekoliko nedelja pošto je PiS došao na vlast. Kaminjski je prethodno bio osuđen za zloupotrebu položaja na pretnohdnoj funkciji, što mu je omogućilo da postane ministar unutrašnjih poslova.

Advokati su postavili pitanje može li Duda da ga pomiluje pre nego što žalbeni sud donese konačnu presudu.

Vrhovni sud je prošle godine odredio da slučaj treba ponovno otvoriti, a u decembru su Kaminjski i njegov zamenik Vanšik osuđeni na dve godine zatvora zbog zloupotrebe ovlašćenja.

Kabinet predsednika je u utorak objavio fotografiju Kaminjskog i Vanšika s Dudom na zvaničnom događaju u predsedničkoj palati.

Tusk, bivši predsednik Evropskog saveta, postao je premijer posle izbora u oktobru prošle godine na kojima je PiS nakon osam godina izgubio vlast. Vladavina te stranke bila je obeležena sukobima s Briselom i optužbama za podrivanje demokratskih standarda.

(Hina, Foto: Pixabay)