Skip to main content

Poljoprivrednici u sredu nastavljaju protest

Vojvodina 23. апр 2012.
2 min čitanja

Poljoprivrednici iz Srbije, nezadovoljni novim načinom subvencionisanja proizvodnje po kilogramu predate robe, nastaviće 25. aprila proteste širom Srbije, najavio je danas član Organizacionog odbora protesta poljoprivrednika Miroslav Ivković.

Ivković je agenciji Beta rekao da protesta neće biti samo ako Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede u međuvremenu udovolje zahtevima poljoprivrednika koji su im predati pre nekoliko nedelja.

Poljoprivrednici zahtevaju da se vrati stari način subvencionisanja proizvodnje od 14.000 dinara po hektaru, produži rok za podelu bonova za dizel gorivo do 1. jula i primeni usvojene Strategije ruralnog rezvoja do 2013. godine, jer je ona uslov za korišćenje sredstva iz IPA fondova EU.

„Ako se to ne desi, mi ćemo u sredu u 9.00 sati na preko 80 mesta u Vojvodni započeti proteste. To će nažalost ometati građane u svakodnevnim obavezama, ali ćemo se truditi da toga bude što manje“, rekao je Ivković i dodao da će ovog puta protesti biti organizovani i u centralnoj Srbiji.

Prema njegovim rečima, resorno ministarstvo proteklih nedelja nije našlo za shodno da razgovara sa nezadovoljnim poljoprivrednicima o njihovim zahtevima ili da ostvari bilo kakav kontakt sa njima.

„Avansi koje su u međuvremenu počeli da nam isplaćuju su ponižavajući i beznačajni. Oni su nam dodatna motivacija da nastavimo protest, jer smo se još jednom uverili da nećemo dobiti subvencije kao ranije, pošto je to samo oko 10 odsto prošlogodišnje pomoći“, rekao je Ivković.

Krajem marta oko 4.000 poljoprivrednika iz raznih krajeva Vojvodine uputilo se na protest pred u Beograd, ali ih je policija u tome sprečila, pa je zbog toga bila blokirana većina putnih pravaca u Pokrajini.

Poljoprivrednici protestvuju jer su nezadovoljni uredbom Vlade Srbije koja po njihovom mišljenju favorizuje prerađivačku industriju, na štetu poljoprivrednih proizvođača.

Tokom pregovora u Beogradu sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem uoči početka protesta nije postignut dogovor o promeni sporne uredbe o subvencionisanju proizvodnje.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, poljoprivrednici su do 17. aprila za avans za prolećnu setvu predali više od 120.000 zahteva.

Poljoprivrednici imaju pravo na avans za proizvodnju duvana, soje, suncokreta, uljane repice i šećerne repe od 4.000 dinara po hektaru. Avans za žitarice iznosi 1.500 dinara, a za krompir 2.000 dinara po hektaru.

(Beta)