Skip to main content

Poljoprivrednici i danas blokiraju novosadsku rafineriju

Vojvodina 14. нов 2023.
< 1 min čitanja

Blokade se odvijaju i na drugim lokacijama u Vojvodini

Poljoprivrednici su i danas, drugi dan zaredom, blokirali ulaze i izlaze iz novosadske rafinerije nafte sa oko 30 traktora, tako da cisterne ne mogu ni da uđu ni da izađu iz rafinerije.

Blokade se odvijaju i na drugim lokacijama u Vojvodini.

Poljoprivrednici traže ukidanje akciza na gorivo i uređenje tržišta i robne berze.

Oni su Ministarstvu poljoprivrede dostavili listu zahteva za 2024. godinu, među kojima su subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju od 35.000 dinara, zatim premija za mleko 19 dinara po litri, subvencionisani krediti u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu refinansirati i postojeći krediti.

Zahtevaju i brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa, podsticaje za priplodne mlečne krave od 40.000 dinara po grlu, jednokratnu stimulaciju za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave od 100.000 dinara, kidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju, stimulaciju za odgoj tova junadi domaćih rasa od 25.000 dinara po grlu, kao i rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednika.

„Mi ne tražimo ništa više od toga da možemo da živimo od svog rada po principu – radi više, imaćeš više, kako smo i vaspitavani“, poručili su poljoprivrednici i zamoli građane za razumevanje.

(Autonomija, foto: Beta)