Skip to main content

PGS: Zbog čega se pominjao Stepinac na misi u Subotici

Vojvodina 14. nov 2023.
< 1 min čitanja

"Subotica kao multinacionalna i multikonfesionalna sredina mora biti zaštićena od takvih izjava iz ma koje sfere dolazili"

Pokret građanske Subotice (PGS) protestovao je danas zbog obraćanja zagrebačkog nadbiskupa i metropolita Dražena Kutleše na misi u katedrali Svete Terezije Avilske u Subotici, na kojoj je u pozitivnom kontekstu pominjao hrvatskog rimokatoličkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, iako je STepinac bio nadbiskup u vreme zloglasne fašističke i kvislinške “Nezavisne države Hrvatske” (NDH).  

“Kutleša je u svom obraćanju govorio o Alojziju Stepincu, nazivajući ga blaženim i vernim pastirom. Stepinac je bio ozloglašeni hrvatski nadbiskup u vreme NDH, tokom Drugog svetskog rata i tokom genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima. To je bilo skandalozno”, naveo je PGS u saopštenju za javnost.

Kutleša je to rekao povodom ustoličenja subotičkog biskupa Ferenca Fazekaša.

PGS je pitao zbog čega na misi nije bio prisutan beogradski nadbiskup Ladislav Nemet i kako to da se na jednoj tako značajnoj misi kao što je ova povodom ustoličenja monsinjora Ferenca Fazekaša pojavi zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, koji svojim obraćanjem podseća na sve strahote Drugog svetskog rata i stradanja velikog broja ljudi u tadašnjoj NDH.

“Smatramo da Subotica kao multinacionalna i multikonfesionalna sredina mora biti zaštićena od takvih izjava iz ma koje sfere dolazili. Zahtevamo da država Srbija uputi protesnu notu Papskom nunciju u Beogradu, kako se u budućnosti ne bi događale slične situacije”, naveo je PGS.

(Autonomija)