Skip to main content

Poljoprivrednici: Blokada novosadske rafinerije do daljnjeg

Vojvodina 13. нов 2023.
< 1 min čitanja

"Iako je rafinerija u blizini puta Novi Sad-Zrenjanin, ovaj putni pravac nije blokiran"

Oko pedesetak traktora poljoprivrednika iz Južne Bačke bliokira već nekoliko sati ulaze u Novosadsku rafineriju nafte, a njihovi budući koraci zavisiće iskuljučivo od Vlade Srbije, rekao je za Betu Miša Vukić iz udruženja
„Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije“.

Vukić kaže da su u blokadi poljoprivrednici iz Čeneja, Kisača, Stepanovićeva, Gospođinaca, Đurđeva, Čuruga, Žablja i Kovilja, kao i da očekuju da im pristigne „pojačanje“ jer će blokada potrajati.

„Sve zavisi od Vlade Srbije, zahtevi su ti koji su i pregovaranja nema u vezi toga“, dodao je on.

Neke od poljoprivrednika u blokadi legitimisala je policija.

Kaže da je blokada rafinerije logičan korak zbog akciza na naftu i da je bilo nekoliko verbalnih okršaja sa vozačima cisterni, ali nije bilo nikakavih incidenata, dok sa zvaničnicima rafinerije nije bilo kontakata.

Iako je rafinerija u blizini puta Novi Sad-Zrenjanin, ovaj putni pravac nije blokiran, već su poljoprivrednici svoju mehanizaciju postavili direktno na ulaze rafinerije.

Podsetimo, zemljoradnici traže ispunjenje obećanja, između ostalog ukidanje akciza na gorivo i uređenje tržišta prometa i robne berze.

Pored toga, Ministarstvu poljoprivrede dostavili su listu zahteva za narednui godinu, među kojima subvencije od 35.000 po hektaru za biljnu proizvodnju, premiju za mleko u iznosu 19 dinara po litri, podsticaje od 40.000 dinbara po grlu za priplodne mlečne krave, kao i subvencionisane kredite u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto, te brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa.

(Beta/Autonomija)