Skip to main content

Fridom haus: Česti izbori u Srbiji potkopavaju upravljanje državom

Info 13. nov 2023.
< 1 min čitanja

"Trenutna vlada je u kampanji duže od decenije"

Istraživačica Fridom hausa (Freedom house) Aleksandra Karpi izjavila je danas u Beogradu da često održavanje prevremenih izbora u Srbiji potkopava upravljanje državom jer je fokus na kampanji, a ne na dobroj vladavini.

Nakon što je studentima Fakulteta političkih nauka u Beogradu predstavila izveštaj iz maja o „Državama u tranziciji 2023“, novinarima je rekla da često sprovođenje prevremenih izbora podriva i „stavljanje na sto“ osnovnih reformi, te da je njihovo sprovođenje iz godine u godinu sve teže.

„Zanimljivo je sada biti u Srbiji jer je kampanja počela, ali zapravo trenutna vlada je u kampanji duže od decenije. (Česti izbori) mogu da i da odvrate pažnju od pozivanja vlade na odgovornost i sprovođenja osnovnih dugoročnih reformi koje su potrebne u hibridrim režimima kao što je Srbija“, rekla je Karpi.

Dodala je da je osećaj političke nestabilnosti problem u celom regionu.

„Ali takođe i sa društvenog aspekta osećaj polarizacije koji utiče na sposobnost sprovođenja stabilne, predvidljive i na kraju demokratske vladavine“, dodala je.

Ona je još istakla da je zabrinuta zbog slobode medija u Srbiji jer će novousvojeni zakoni uticati na konsolidaciju na medijskom tržištu, zbog čega će „verovatno jedan narativ biti dominantan“.

Rekla je da bi usklađivanje sa politikom Evropske unije, uključujući spoljnu politiku, bilo ključno za kreiranje jake osnove za demokratiju u Srbiji.

Fokus njenog rada su zapadni Balkan i centralna i istočna Evropa.

(Beta)