Skip to main content

Poljakinje na ulicama zbog predloga da se svaki abortus izjednači sa ubistvom

Marginalci 02. dec 2021.
3 min čitanja

U Varšavi ispred Sejma, poljskog parlamenta, ali i u Krakovu, Poznanju i drugim većim gradovima Poljakinje su večeras ponovo izašle na ulice da protestuju protiv novog predloga da se na mala vrata potpuno zabrani abortus tako što će izmenama u Krivičnom zakonu biti izjednačen sa ubistvom.

Građansko udruženje Štrajk žena koji od dolaska na vlast konzervativne stranke Pravo i Pravda 2015. godine organizuje proteste protiv pokušaja i pooštravanja ionako restriktivnog zakona o veštačkom prekidu trudnoće pozvao je Varšavljane pred Sejm jer poslanici raspravljaju u prvom čitanju o tim izmenama Krivičnog zakona.

„Potpuna zabrana abortusa, registar trudnoća, Institut kontrole materica. To sve nam sprema Pravo i Pravda zajedno sa fašistima iz stranke Konfederacija po želji i na zadovoljstvo poljskih biskupa i drugih fundamentalista koji mrze žene. Malo nas umire, ta mrziteljska domovina u viziji Prava i Pravde ponovo nas traži. A mi upozoravamo: nek Poljska ne traži našu krv“, pozvao je Štrajk žena danas Poljakinje da izađu na ulice.

Večerašnji protest organizovan je upravo pod parolom „Nek Poljska ne traži našu krv,“ a demonstranti nose transparente i plakate s tom porukom.

Predlog izmena Krivičnog zakona po kojima bi se uveo pojam začetog čoveka i svaki pobačaj, prirodni ili veštački prekid trudnoće kažnjavao bi se zatvorom kao ubistvo podnelo je zahvaljujući potpisima preko 134.000 građana udruženje Pro-Pravo na život, čiji aktivisti su se večeras takođe okupili ispred Sejma i puštali dečije vriske da nadglasaju demonstrante.

„Taj projekat biće zamrznut. Ali ne smemo da rizikujemo da ne izrazimo otpor, jer možemo da se probudimo, a abortus da bude zabranjen“, kazala je na protestu jedna od vođa Štrajka žena Marta Lempart.

Marijuš Đeržavski predstavljajući u Sejmu predlog izmena naglasio je da se organizacije koje su za pravo žena na veštački prekid trudnoće hvale da su pomogle u 34.000 nelegalnih abortusa u Poljskoj.

„Donose u Poljsku pilule smrti i rade to javno. Godinama to rade bez kazne. Kako je to moguće. Papa Jovan Pavle II kazao nam je pre mnogo godina: narod koji ubija svoju rođenu decu je narod bez budućnosti“, kazao je Đeržavski na početku rasprave.

Predlog, međutim, nema šanse da prođe pošto ga je još na početku rasprave odbacila vladajuća stranka Pravo i Pravda a Aneta Červinjska, poslanica te stranke, podsetila je da je prilikom poslednjeg pooštravanja Zakona o abortusu, kada je Ustavni sud zabranio prekid trudnoće zbog teških oboljenja i deformiteta ploda ipak Ustavni sud presudio da žena ako joj je ugroženo zdravlje i život ima pravo da izabere svoj život, a ne trudnoću.

„Predlog da se žene kažnjavaju za to što spasavaju svoj život mogao bi da izazove nemire u društvu. To nikada nije bilo prihvatljivo. To je diverzija protiv života. Rukovodstvo stranke ovlastilo me je da zahtevam da se predlog izmena odbaci u celini“, kazala je večeras Červinjska.

Protest i protiv uvođenja registra trudnoća

Drugi propis protiv koga večeras Poljakinje protestuju je uvođenje registra trudnoća od 1. januara uredbom Ministarstva zdravlja, kada će lekari imati obavezu da upišu svaku trudnoću u Sistem zdravstvenih informacija koju Ministarstvo zdravlja pravda potrebom da trudnice lakše dobiju besplatne lekove ili druge povlastice.

Poljakinje se, međutim, plaše da registar trudnoća znači da će tužilaštva lako pronalaziti one koje su prekinule trudnoću u inostranstvu, recimo baš zbog letalnih deformiteta ili oboljenja ploda, jer je u Poljskoj sada dozvoljen abortus samo kada je trudnoća plod krivičnog dela – silovanja ili incesta ili ako su ugroženi život i zdravlje majke.

Poljski lekari se, međutim, već sada plaše da prekinu trudnoću i kada je život trudnice u pitanju jer ih mogu proveravati policija i tužilaštvo i taj njihov strah je životom platila 30-godišnja Izabela iz mesta Pščina koja je preminula u septembru u 22. sedmici trudnoće od septičkog šoka, jer su lekari čekali sa abortusom da prvo prestane da kuca srce fetusa.

Ministar zdravlja Adam Njeđelski, za razliku od većine poljskih zvaničnika iz vladajuće stranke, dopustio je tada mogućnost da se poljski lekari posle odluke Ustavnog suda plaše da će biti optuženi za nelegalni abortus i da zato oklevaju da spasavaju trudnice.

(Beta/Nova, Foto: Beta-AP)