Skip to main content

Politiko: Novi paket sankcija EU Rusiji – izbacivanje ruskih banki iz SWIFT-a

Planeta 22. apr 2022.
2 min čitanja

Šesti paket sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, koji Brisel priprema za narednu sedmicu, trebalo bi da donese neki oblik zabrane uvoza ruske nafte i izbacivanje Gasprombanke i Sberbanke iz međunarodnog platnog sistema SWIFT, saznaje Politiko u diplomatskim izvorima.

S obzirom na odugovlačenje rata u Ukrajini, rastu zahtevi da lideri Evropske unije preseku vitalni izvor prihoda Kremlja, koji dolazi iz unosnog ruskog energetskog sektora, posebno izvoza nafte i gasa.

Velike ruske banke kao što su Gasprombanka i Sberbanka nisu još obuhvaćene sankcijama i učestvuju u energetskim transakcijama.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ranije ove nedelje izjavila je da će nove sankcije verovatno pogoditi najveću rusku banku Sberbanku, a diplomatski izvor Politika navodi očekivanje da će Evropska komisija „ciljati sve ruske banke, uljučujući Gasprombanku„.

Baltičke i još neke zemlje traže unošenje dodatnih mera „protiv ruskih operacija dezinformacija“, ali se to još usaglašava. Ranije je zbranjen rad „Raša tudej“ i Sputnjika, a sada jastrebovi u Briselu traže sankcije za nekoliko drugih ruskih medija, dok njihovi oponenti brinu da bi takav potez mogao da bude bumerang za Zapad, jer bi Rusija mogla da ga iskoristi za propagandne ciljeve.

Kako su prihodi od nafte i gasa „kritičan izvor finansiranja ruske ratne mašinerije“, sankcije u toj oblasti tretiraju se kao ključne u šestom paketu, ali predloge pokušavaju da razvodne zemlje koje se oslanjaju na ruski gas, poput Nemačke i Mađarske.

Sankcije za uvoz nafte verovatno će napraviti razgliku između različitih vrsta ruske nafte i načina njene isporuke, kopnenim putem ili gasovodom. U Briselu se vodi diskusija o potencijalnom tranzicionom periodu u kome bi članice evrozone obavile pripreme „za bilo kakav embargo na uvoz nafte iz Rusije“, navodi Politiko.

Diplomate ukazuju da bi novi paket sankcija tebalo da bude predstavljen članicama Evropske unije već u pondeljak i, posle razgovora ambasadora EU, usvojen do petak, dok su drugi diplomatski izvori oprezniji, iako svi očekuju „neku vrstu inicijative“ tokom naredne nedelje.

(FoNet)