Skip to main content

Policajci uče mađarski jezik

Info 19. maj 2011.
< 1 min čitanja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije započeli su u Centru za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamnenici kurs učenja mađarskog jezika, saopštili su danas u Novom Sadu predstavnici MUP-a.

Kako je saopšteno, kurs će pohađati 40 policajaca, a glavni partneri su Srednja policijska škola u Segedinu i Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici.

Policajci će pohađati kurs u okviru projekta „Granice bez prepreka“, u koji je uloženo 181.000 evra. Evropska unija je u finansiranju učestvovala sa 85 odsto.

„Organizovano učenje mađarskog jezika olakšaće policajcima komunikaciju sa pripadnicima nacionalnih zajednica“, rekao je zamenik načelnika Policijske uprave Novi Sad Stevan Krstić.

Prema njegovim rečima, osim lakše i bolje komunikacije, cilj projekta je da se učvrsti poverenje među građanima kojima srpski jezik nije maternji.

Direktorka Centra za osnovnu policijsku obuku Biljana Puškar rekla je da je za učenje mađarskoj jezika angažovan Otvoreni univerzitet u Subotici, a predviđeno je da policajci imaju 150 časova.

„časovi su već počeli, a kurs se završava u oktobru. Pored učenja jezika, u Centru u Sremskoj Kamenici realizovaće se i projekat učenje na daljinu“, rekla je ona.
Kako je najavljeno, u okviru saradnje policijskih škola u Segedinu i Sremskoj Kemnici, pored učenja jezika, biće razmenjivani i polaznici, pa će policajci iz Mađarske dolaziti u Srbiju da uče srpski jezik.

Predstavnici MUP-a Srbije danas su saopštili i da je projektom „Granice bez prepreka“ planirana i prekogranična saradnja sa Bugarskom, Rumunijom i Hrvatskom.

(Beta)