Skip to main content

Pokret Ne davimo Beograd zvanično postao stranka Zeleno-levi front

Info 14. јул 2023.
6 min čitanja

Usvojeni su statut, program i druga strateška dokumenta

Pokret Ne davimo Beograd danas je zvanično postao stranka Zeleno-levi front, a ideja je da delovanje u narednom periodu preraste na više od 30 gradova širom Srbije, izjavio je danas poslanik te stranke Radomir Lazović.

Lazović je rekao agenciji Beta, nakon osnivačke skupštine te stranke, da su danas usvojeni statut, program i druga strateška dokumenta, dok će na jesen biti izabrani kopredsednik i kopredsednica stranke.

„Nadam se da će ovo za mnoge ljude značiti mesto u kome mogu svoje političke ideje da sprovedu, da budu saslušani, da utiču na to kako izgleda naša organizacija i da ćemo se izboriti da Srbija pre svega bude dobro mesto za život, mesto na kome ne brinemo zbog zagađenja vazduha, loše životne sredine, a ni zbog toga da li će nam deca biti sigurna u školama, ali i mi sami. Dakle mesto u kome će zakoni vladati jednako za sve“, rekao je Lazović.

Prema njegovim rečima, pokret sada širi delovanje na celu Srbiju i postaje stranka Zeleno-levi front zajedno sa lokalnim partnerskim organizacijama iz drugih gradova.

„Odlučili smo se da formalizujemo ono što je dugo godina bila brana samovolji vlasti, dakle neformalni aktivistički pristup u nešto što će biti nova politička zelena i leva snaga u Srbiji“, kazao je Lazović.

Dodao je da stranka nastavlja svoju borbu kroz proteste „Srbija protiv nasilja“, u narodnoj i lokalnim skupštinama, navodeći da očekuje da partija proširi delovanje na više od 30 gradova.

Upitan kako će prerastanje pokreta u stranku uticati na dalje odnose sa opozicijom, Lazović je rekao da je protest „Srbija protiv nasilja“ doprineo ozbiljnosti i odgovornosti kod svih političkih aktera u Srbiji, dodajući da očekuje produbljivanje saradnje sa proevropskom opozicijom.

„Nadam se da ćemo naći način da što tešnje sarađujemo, kako bismo smenili ovu zaista štetnu i kriminalnu vlast“, kazao je on.

Kada su u pitanju strani partneri, Lazović je rekao da je već upućen zahtev za članstvo u evropskoj Zelenoj partiji, navodeći da očekuje da će to članstvo biti ostvareno u najkraćem mogućem roku.

„Mi smo članovi i Progresivne internacionale i čini mi se da će neki od naših predstavnika biti birani i u najviša tela te međunarodne organizacije, što bi nama svakako dalo međunarodnu podršku i u zelenim i u levim progresivnim idejama“, rekao je Lazović.

Veselinović: Saradnja sa drugima da, ali bez kompromisa oko stvari u koje verujemo

Pokret Ne davimo Beograd, koji je danas prerastao u stranku Zeleno-levi front, pokazao je da može da sarađuje sa svima, ali je pokazao i da je ta saradnja „bez kompromisa“ oko stvari u koje verujemo, izjavio je šef odborničke grupe te stranke u Skupštini grada Beograda Dobrica Veselinović.

„Te stvari su da Srbija može i mora postati solidarno društvo, da mora da postane društvo u kome se uvažavaju različitosti, u kome kažemo ‘ne’ nasilju, u kome kažemo da je antifašizam vrednost za koju se zalažemo“, istakao je Veselinović u svom obraćanju nakon osnivačke skupštine Zeleno-levog fronta.

Istakao je da su članovi te stranke sve postigli sami i da nikome ništa ne duguju.

„Ovaj naš poduhvat je jedno međusobno nagovaranje da ne odustanemo, da se ne plašimo i da pokažemo drugima da kada nas je pet, biće nas 50, kada nas je 50, biće nas 500… Ovaj put niko nije prešao jednostavno“, rekao je Veselinović.

Naveo je da su na izborima u aprilu 2022. godine ostvarili rezultat kakav niko nije očekivao od njih, jer se smatralo da govore o temama koje „nikoga ne zanimaju“.

„Ušli smo u institucije i pokazali smo da možemo da se borimo i da možemo da budemo egal sa svima. Pokazali smo da umemo da iskoristimo svaku priliku i u gradskom i nacionalnom parlamentu postanemo, ja bih rekao, opozicija kakvu ova Srbija treba da ima“, kazao je on.

Govoreći o masovnim ubistvima u beogradskoj osnovnoj školi i u selima u okolini Mladenovca, Veselinović je naveo da se to desilo jer građani u Srbiji „već više od deset godina žive nasilje“.

„Živimo to da je svaki konflikt normalno razrešavati nasiljem. To je zato što nismo procesuirali sve ono loše što se dešavalo u prošlosti i nismo istražili zločine koji su činjeni u naše ime“, rekao je Veselinović.

Istakao je da je važno istrajati u zahtevima protesta „Srbija protiv nasilja“, ali da neće biti lako u toj borbi.

„Predstoje nam svakako izbori, preduslovi su jasni, o tome smo već pričali. Fer i poštena izborna utakmica je valjda nešto što treba da se podrazumeva, ali na žalost, ovde se ne porazumeva. Fer i pošteno medijsko izveštavanje treba da se podrazumeva. Na žalost, ovde se ne podrazumeva“, kazao je Veselinović.

Poslanica te stranke Jelena Jerinić kazala je da do pojave Ne davimo Beograd i Zeleno-levog fronta nije želela da se bavi politikom i da je mislila da ne mora da se učlani u bilo koju stranku, kao ni da bude na nekoj javnoj funkciji.

„Sve što se dogodilo, učvrstilo me je u uverenju da je u redu biti članica partije, ali ne bilo koje. Ta partija za mene je Zeleno-levi front, iako ja nisam glasala za taj naziv, ali šta da radimo, takva je interna demokratija“, rekla je Jerinić.

Govoreći o Statutu te stranke, koji je danas usvojen, kazala je da su statuti političkih stranaka u Srbiji manje-više jedni drugima slični, ali da je Statut Zeleno-levog fronta drugačiji.

„On je sa namerom drugačiji, jer smo drugačiji i mi. Kao što je Ne davimo Beograd građen iz početka, tako nastaje i Zeleno-levi front – on nastaje iz čiste ljubavi“, rekla je Jerinić.

Naglasila je da svi članovi te stranke veruju u taj Statut jer su u njemu saradnja, dogovaranje, solidarnost, briga, poštovanje različitosti, vladavina prava i odgovornost.

Poslanik te stranke Đorđe Pavićević kazao je da će Zeleno-levi front biti programska partija, mnogo više nego ona koja će brinuti isključivo o izbornom uspehu, ili zadovoljavanju ličnih ambicija.

Pavićević je kazao da njihov program možda jeste opšti dokument, ali da nikako neće biti poput programa vladajućih partija i njihove današnje politike.

„To je politička tragedija i ono što ja želim našoj partiji je da, ako joj se tako nešto dogodi, pre toga umre od sramote i da se ugasi, a ne da neko za 10 godina čita naš program i prepričava šta smo obećavali“, rekao je on.

Dodao je da program Zeleno-levog fronta ima dva važna segmenta, a to je ono za šta se oni kao stranka i građanska opozicija bore.

„To su vrednosti koje su jako važne za Srbiju i koje je ova vlast ugrozila. Reč je o podeli vlasti, vladavini prava, poštenim i slobodnim izborima. Na žalost, borimo se za njih na dosta elementaran način, a ne na način kako je to slučaj u razvijenim državama“, rekao je Pavićević.

Drugi deo programa, kako je dodao, fokusiran je na ono što smatraju svojim vrednostima za koje su se borili od samog osnivanja.

„To se tiče i zelenih politika, ali i nekih pojmova koji su danas dosta osramoćeni i često izbačeni iz diskursa, poput samouprave ili javne svojine, kolektivnog upravljanja… Sve ono što smatramo da čini solidarno i pravedno društvo, mi ćemo se boriti za te ideje“, kazao je Pavićević.

Predstavljanju stranke prisustvovali su i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović i predsednik pokreta Srbija centar Zdravko Ponoš.

Đorđević: Na predstojećim lokalnim izborima može se očekivati učešće Zeleno-levog fronta

Nastup Zeleno-levog fronta, koji je danas zvanično prerastao u stranku iz pokreta Ne davimo Beograd, može se očekivati na lokalnim izborima sledeće godine, izjavila je večeras poslanica te stranke Biljana Đorđević.
„Svakako u onim mestima gde već imamo jake lokalne grupe, bilo da su to lokalne inicijative građana koje imaju svoje brendove, bilo da su to novoformirani odbori stranke“, rekla je Đorđević za agenciju Beta nakon osnivačke skupštine Zeleno-levog fronta.

U koliko će mesta izaći na izbore, kako je dodala, zavisiće od čitave situacije.

„Mi počivamo na toj lokalnoj demokratiji, insistiramo na decentralizaciji. Za nas su lokalni izbori izuzetno važni, tu se gradi moć, tu se ljudi prvi put uključuju u politiku. Za nas je to centralno mesto borbe za demokratiju – odozdo na gore“, naglasila je Đorđević.

Dodala je da se raduju tim predstojećim izborima sledeće godine, iako oni, kako je ocenila, neće biti ni fer ni pošteni kao ni bilo koji drugi u prethodnom periodu.

Prerastanje pokreta Ne davimo Beograd u stranku Zeleno-levi front, prema njenim rečima, šalje jasnu poruku, koja možda ranije nije bila vidljiva, a to je da oni ne deluju samo u Beogradu.

„Mislim da je ovo sada jasnija poruka. Važno je bilo to rebrendiranje jer smo zbog imena bili doživljavani kao da se samo bavimo Beogradom, što već dugo nije bio slučaj“, kazala je ona.

Svaki nastup poslaničkog kluba te stranke u Skupštini Srbije, kako je navela, govori o tome da su se zalagali za politike koje su važne za celu Srbiju.

„Sada će biti važno otvaranje novih odbora, već smo neke i otvorili… Bilo je ranije neobično da imate odbor Ne davimo Beograd u Užicu ili Novom Sadu, sada je to mnogo smislenije kao Zeleno-levi front i jako se radujem upravo tom širenju“, rekla je Đorđević.

Odluka da pokret preraste u stranku, prema njenim rečima nije bila laka ni kada su je doneli prošle godine.

„Stranka ima nasleđe jednog pokreta, društvenog, pa onda i političkog i rekla bih da ćemo mi sada prerasti u jednu formu pokreta-partije. Nije to tako nepoznato da protestne organizacije zapravo prerastaju u političke i partijske“, navela je ona.

Kako je dodala, na to su delimično bili i naterani zbog izbornog sistema Srbije koji je „neprijateljski“ prema inicijativama građana i inicijativama i njihovom učešću na izborima.

„Ali i zato što smo stekli samopouzdanje da možemo da izgradimo drugačiju organizaciju. Imati partiju nije nešto što je nužno loše. Partije koje su do sada postojale se nama nisu dopadale i zbog toga sada hoćemo da probamo nešto drugo“, rekla je Đorđević.

Govoreći o tome što će Zeleno-levi front imati predsedništvo koje će činiti predsednik i predsednica stranke, koji će biti izabrani na izbornoj skupštini na jesen, Đorđević je kazala da to nije neobično za zelene partije.

„Taj koliderski element, on na neki način baštini ideju rodne ravnopravnosti. Mi smo to već imali kroz neke naše organe Ne davimo Beograd, a sada se spuštamo i na opštinske odbore“, rekla je ona.

Naglasila je da je to važna poruka, drugačije od one „treba nam više žena u politici, dajte kvotu od 40 odsto“, što je prema njenim rečima, poruka vladajuće većine.

„To je poruka da zapravo ravnopravnost morate graditi od početka u samim organizacijama i da kada se izlazi na izbore – imate kandidatkinje koje su prepoznatljive i koje su stekle iskustvo“, rekla je Đorđević.

Navela je da tu poruku žele da pošalju pre svega u manjim sredinama, gde je mnogo teže baviti se lokalnom politikom.

(Beta, Foto: Facebook – Ne davimo Beograd)