Skip to main content

Pokret Levijatan izvršio višestruku diskriminaciju Roma

Građani 27. мај 2021.
2 min čitanja

Kancelarija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti naložila je Pokretu Levijatan, krajnje desničarskoj grupi koja deluje pod maskom organizacije za zaštitu životinja, da prestane sa objavljivanjem diskriminatornih sadržaja i ukloni svaki već objavljeni sadržaj koji podstiče mržnju prema Romima u roku od 30 dana.

Kako se navodi u saopštenju Evropskog centra za prava Roma (ERRC) u Briselu, odluka je objavljena 12. maja 2021. godine, nakon što je ERRC podneo veći boj pritužbi, koje su protiv Levijatana uputili Romi i Romkinje iz Srbije, preko lokalne organizacije Vojvođanski romski centar (VRC).

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti utvrdio je da je Pokret Levijatan svojim aktivnostima i objavama na Fejsbuk profilu, podsticao diskriminaciju i mržnju prema Romima, i držao javno dostupnim komentare u kojima je pozivano na nasilje, čime su povređeni članovi 11. i 12. Zakona o zabrani diskriminacije.

Pomenuti zakon zabranjuje govor mržnje i uznemiravanje grupe lica na osnovu ličnog svojstva – nacionalne pripadnosti, a naročito ako se time stvara strah ili neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje.

Fondaciji Pokret Levijatan preporučeno je da uklone objave, sadržaje i komentare kojima se podstiče diskriminacija i mržnja prema Romima i kojima se stvara strah i neprijateljsko okruženje prema pripadnicima ove nacionalne manjine.

Od Levijatana je zatraženo i da obezbede efikasan sistem moderacije, kako na Fejsbuk stranici Fondacije Pokret Levijatan ubuduće ne bi bili dostupni komentari koji predstavljaju govor mržnje ili uznemiravanje na osnovu nacionalne pripadnosti.

Pokretu je ostavljen rok od 30 dana da postupi po preporuci Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Pokret Levijatan, koji ima više od 270.000 pratilaca na Fejsbuku, predstavlja se kao organizacija za zaštitu životinja, ali veći deo svog rada fokusira na dehumanizaciju Roma i distribuciju sadržaja na društvenim mrežama čiji je cilj podsticanje mržnje.

Grupa otvoreno kaže da postoji da bi se suprotstavili Romima u Srbiji, kako bi ukinuli ono što oni nazivaju „povlašćene mere za Rome“.

Većina njihovog sadržaja na društvenim mrežama sadrži govor mržnje, podstiče i pozive na nasilje prema Romima.

Predsednik ERRC Đorđe Jovanović rekao je da ova odluka pokazuje kako Romi mogu preduzeti pozitivne mere za prevazilaženje mržnje kada deluju zajedno.

„Kada mi Romi koristimo moć zakona kao alat, možemo se boriti protiv nepravde koje ne bismo mogli postići da delujemo sami. U narednom periodu može se očekivati veći broj pritužbi Roma koji su umorni od toga da budu meta mržnje i diskriminacije“, rekao je Jovanović.

Odluku Poverenika ocenio je kao veoma dobru i pozitivnu jer analizira govor mržnje u onlajn sferi u srpskom društvu i dokazuje da sloboda izražavanja ne može biti korišćena za upotrebu govora mržnje.

(Autonomija, Foto: N1)