Skip to main content

Pokret Bravo: Institucije i sistem su odgovorni za ubistvo dve žene kod Beočina

Vojvodina 19. феб 2024.
< 1 min čitanja

"Društvo koje nije u stanju da zaštiti živote, prava i slobode svojih građanki nije manje žensko – ono je manje ljudsko"

Građanski pokret Bravo iz Novog Sada ocenio je večeras da su institucije i sistem ponovo zakazali u slučaju ubistva dve žene u mestu Rakovac u vojvođanskoj opštini Beočin i tako poslali ženama poruku da će posle prijave nasilja i napuštanja nasilnika “biti u još većem riziku od povređivanja i gubitka života”.

“I u slučaju teškog ubistva u Rakovcu nasilnik je bio poznat policiji i pravosuđu, a mera zabrane prilaska bivšoj supruzi bila je na snazi u trenutku kada je, u porodičnoj kući, ubio nju i njenu majku”, naveo je Bravo u saopštenju za javnost.

Dodali su da te činjenice teraju žene da se zapitaju ko će njima i njihovim bližnjim garantovati bezbednost ako prijave porodično nasilje i nasilnika.

“Ako nema nadzora nad primenom izrečenih mera, one ostaju mrtvo slovo na papiru. Ako između žrtve i nasilnika ne stoji organizovan sistem nadzora koji reaguje na svako kršenje zabrane prilaska, žene će ostati laka meta svojih zlostavljača, ma kakva presuda ili mera prethodno bila izrečena”, piše u saopštenju.

Dodali su da društvo koje nije u stanju da zaštiti živote, prava i slobode svojih građanki “nije manje žensko – ono je manje ljudsko”.

Prema njihovim rečima, femicid treba da bude klasifikovan kao “posebno, najteže krivično delo”.

“Poručujemo institucijama – posebno policiji, tužilaštvu i sudovima – da svoje snage, ljudstvo i resurse usmere na rešavanje najtežih problema sa kojima se društvo suočava, a ne na progon aktivista i aktivistkinja, i onih građana i građanki koji ustaju protiv nepravde, zloupotreba, korupcije i drugih anomalija sistema”, naveli su u saopštenju za javnost.

(Autonomija)