Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Je li Dodikova porodica pravila Spajićev PES?

Stav 19. феб 2024.
3 min čitanja

"Može li javnost PES-a sa svojim liderima potvrditi ili negirati Dodikov stav da im je on pomagao pri stvaranju političke partije"

“Ukoliko se stvarno ispostavi da je Dodikov sin Igor pomogao u stvaranju Pokreta Evropa sad iz Crne Gore i ako se potvrdi da je porodica Dodik učila Milojka Spajića “borbi protv korupcije“ i ostalim “političkim vrijednostima“ pod četničkom kabanicom, dragi Crnogorici živo ste naj***li!“

Ko je “tatin sin“?

Igor Dodik, poznat i kao ‘tatin sin’, nedavno je postao organizacijski sekretar republikosrbijanskog SNSD-a koji vodi njegov otac Milorad. Nije neuobičajeno u ovim balkanskim krajevima da se uspostavlja familijarna oligarhija despotskog tipa, jer stari oligarh ne vjeruje nikome osim svojoj krvi, a i novac ostaje u porodici, da ne kažem firmi ilegal.

Za one koji ne znaju, Igor Dodik se uspio naći na američkoj crnoj listi zajedno sa svojom sestrom Goricom. Zvanično objašnjenje, američke Ambasade u Sarajevu:

‘Igor Dodik i Gorica Dodik ključni su dio Dodikove mreže podrške i omogućavaju njegovu korupciju. Oni su uzimali javna sredstva RS i građana radi sopstvenog bogaćenja. Također su podržavali destabilizirajuće politike, djela i retoriku kojima se osporavaju i podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, uključujući napade na Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH. SAD će nastaviti koristiti sankcije kao sredstvo borbe protiv korupcije i insistirati na odgovornosti pojedinaca za njihova djela’, stoji u saopštenju.

Kakav otac, takav sin, a Igor ima, kako vidimo, sve predispozicije da naslijedi tatka Milorada Dodika, kako na crnoj listi na kojoj se mlađahan našao, tako i u načinu političkog ophođenja koji uvijek u sebi nosi famozno ‘lično bogatstvo’, što je eufemizam za krađu i lopovluk.

Ali…

Nismo ovdje da pričamo o Dodiku junioru u svjetlu BiH odnosa, nego ćemo o njemu kao o kumu PES-a, dakle Pokreta Evropa sad koji je postao valjda najjača politička partija u Crnoj Gori.

A zašto?

Šta nam “tatin sin“ ima reći za Milojka

Pa zato što je Igor Dodik u svom zadnjem tvitu, navodno ljut na premijera Milojka Spajića, rekao sljedeće:

“Milojko Spajić, sa kojim sam imao jako korektan odnos, pomagao mu da digne stranačku infrastrukturu u CG i koji je dolazio u Banjaluku da podrži Dan Republike Srpske i koji se divio kako se borimo sa svim, nakon Eskobara dobije amneziju i izjavi kako je Dan Srpske neustavan. Potpuni gubitak identiteta i stavova za koje se zalagao.. kada s tobom rukovode dvije strane ambasade a ne narod, sigurno se neće dobro završiti.. raduje me činjenica da s nama niko ne upravlja kao što je to slučaj u CG“.

To što se posvađao Dodik junior sa Spajićem seniorom, to je njihova, prijateljska stvar. Svima se desi da se dobri drugari, istih političkih i ideoloških svjetonazora, posvađaju. Narcizam malih (četničkih) razlika, kako bi rekao pokojni Pera Luković.

Nego, mene interesuje nešto drugo, a sasvim sam siguran da to ‘drugo’ zanima i građane Crne Gore koji su (nasamareni) povjerili svoj glas tandemu Milatović-Spajić:

  1. Zašto bi, zaboga, Spajić od svih političara u BiH imao dobar odnos sa velikosrpskim diktatorovim sinom?
  2. Ovo drugo je posebno zanimljivo, može li javnost PES-a sa svojim liderima potvrditi ili negirati Dodikov stav da im je on pomagao pri stvaranju političke partije? Jer ako jeste, onda je ona velikosrpski projekat, kao i mnogi drugi prije nje.(nije da nismo znali)
  3. Podržava li Spajić sa svojim pulenima još uvijek nelegitimni i neustavni dan RS-a ili je promijenio mišljenje?

Nego da se ne pravimo naivni

Nego, hajde da se ne pravimo naivni, PES je jednim dijelom nastao kao zamjensko oružje srpskog svijeta, nakon što se vidjelo da je URA Dritana Abazovića prokazana i razotkrivena. Taj isti PES je bila rezervna odstupnica neočetnicima, koji su se sami iznenadili crnogorskom naivnošću i lakovjernošću kada su isti ovu kameo-partiju, kancelarijski pokret nastao na neutemeljenim obećanjima- izabrali kao najvažniji politički faktor u državi.

E sad, svima su se dešavale greške u prošlosti, pa i Spajiću. No, on kao premijer mora da uradi neke jako bitne stvari. Da se izloži javnosti tretmanom istine i da kaže – jeste, sa Dodikom i Dodikovim sinom pravio sam partiju, jeste oni su mi pomagali, jeste bila je to rezervna prosrpska opcija, ali je dosta s tim! Samo što Spajić ima jednu, da prostite, nezgodnu situaciju u čitavoj ovoj stvari.

Nije njemu problem iznevjeriti jednog Igora Dodika koji je ionako pod američkim sankcijama, njemu je problem iznevjeriti velikosrpsku svjetinu, koja mu je dala glas da pod plaštom ‘osvježavanja’ nastavi graditi srpski svijet na jugu.

Jer ako Spajić pokaže srednji prst Dodiku, to će biti srednji prst cijelom srpskom svetu koji je i njega doveo na poziciju moći, a primjer URE jasno pokazuje da je svako ko ne tradi po direktivama zamjenjiv u tom srpskom svijetu – ako ne sluša Vučića i klanja se Memorandumu. Ništa lakše od toga. I poslije URE uvijek je bila neka URA.

Quo vadis Crna Goro?

Ono što Milojko Spajić može, ili bolje kazano mora, jeste da odgovori svojim građanima, na pitanje kuda dalje Crna Goro?

A taj odgovor može bitno odrediti i njegovu političku sudbinu. Kako sada stvari stoje, bojim se da će odavajući počast vojvodi Dalaj Lami Mandiću i ostalim neočetnicima Spajićeva taktika biti tihovanje u mrtvilu. Dakle povratak staroj četničkoj taktici.

A sa druge strane, lijepo je znati, makar zbog razbijanja vječne naivnosti-ko, kako, kad i gdje je kumovao PES-u. Da se ne zavaravamo više sa budalaštinama oko “ekonomskih reformi i borbe protiv korupcije“. Jer ako su Dodici učili Spajića “borbi protiv korupcije“, dragi Crnogorci, živo ste najebali!”.

(CDM, foto: privatna arhiva)