Skip to main content

Pokrenuta akcija solidarnosti za obnovu kuće novinara Milana Jovanovića

Marginalci 28. dec 2021.
2 min čitanja

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara predložila je, a Ministarstvo unutrašnjih poslova prihvatilo da se izvrši procena bezbednosti novinara iz Grocke Milana Jovanovića, kojem je pre nekoliko godina zapaljena kuća.

Radna grupa podržala je inicijativu da se organizuje akcija solidarnosti u kojoj će se, u narednih mesec dana, prikupiti neophodnih 2,5 miliona dinara za obnovu spaljene kuće Jovanovića.

Sredstva za pomoć novinaru Jovanoviću mogu se uplaćivati na sledeće žiro račune: za dinarska sredstva 265-1000000017731-14; za devizna sredstva 265-1100310006448-08.

Uplate će se primati do postizanja cilja od 2,5 miliona dinara i kada se dostigne taj cilj namenski račun neće prihvatati nove uplate, navodi se u saopštenju.

Sve dodatne informacije o ovoj akciji solidarnosti mogu se dobiti takođe putem SOS telefona za prijavu napada na novinare (0800 100115).

Dodaje se da će Radna grupa razmotriti i predložiti Vladi Srbije način na koji bi se u narednom periodu obezbeđivala sredstva koja bi bila dostupna novinarima čija je imovina oštećena izvršenjem nekog krivičnog dela i koja bi se vraćala nakon sprovedenih postupaka obeštećenja od izvršilaca krivičnog dela.

Na vanrednom onlajn sastanku povodom Apelacionog suda o ukidanju prvostepene presude protiv Dragoljuba Simonovića, Vladimira Mihailovića i Aleksandra Marinkovića, koji se terete za paljenje kuće Jovanovića, članovi Radne grupe ukazali su da je odluka Apelacionog suda doneta krajem novembra i izrazili nezadovoljstvo što ona nije pravovremeno dostavljena svim stranama u postupku.

Apelovali su na pravosudne institucije da u budućnosti odluke blagovremeno i bez odlaganja dostavljaju zainteresovanim stranama.

Na sastanku je istaknuto da je neophodno doći do pravnosnažne presude u ovom predmetu u najkraćem roku, te da je efikasnost u ponovljenom postupku izuzetno važna imajući u vidu dosadašnji tok slučaja i vreme trajanja.

Radna grupa je izrazila očekivanje da će se ponovljeni deo postupka okončati u što kraćem roku, u skladu sa zakonom, piše u saopštenju.

(Beta, foto: N1)