Skip to main content

Pokrenut sajt o zaštiti podataka o ličnosti

Autonomija 28. jan 2013.
< 1 min čitanja

Udruženja građana Partneri za demokratske promene Srbija i Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji pokrenuli su danas portal o zaštiti podataka o ličnosti, a povodom obeležavanja Mejdunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti.
Portal se nalazi nalazi na adresi www.partners-serbia.org/privatnost, a na njemu se mogu pronaći osnovne informacije o pravu na privatnost, upoznati se sa mehanizmima za ostvarivanje prava na privatnost, podeliti svoja iskustva, dobiti besplatne pravne savete iz oblasti zaštite podataka o ličnosti, saopštile su ove nevladine organizacije.
Ocenile su da je u Srbiji neodgovarajuća zakonska regulativa koja uređuje oblast zaštite podataka o ličnosti, a Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, usvojen 2008. godine, nije u potpunosti usklađen sa standardima EU.
Pored toga, Srbiji nedostaju brojni sektorski zakoni koji uređuju specifične oblasti obrade ličnih podataka, poput oblasti direktnog marketinga, bezbednosnih provera, video nadzora i biometrije, navodi se u saopštenju za javnost.
Navodi se da se institucija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kojoj su povereni poslovi zaštite podataka o ličnosti, i dalje suočava sa problemom nedostatka resursa za postupanje po sve većem broju predmeta.
Ove nevladine organizacije su navele da se građani Srbije sa nezakonitom obradom ličnih podataka suočavaju svakodnevno, do čega dolazi zbog zloupotrebe, neznanja ili nepažnje.
„Naročito osetljivi podaci, poput onih koji se odnose na zdravstveno stanje ili seksualni život, uglavnom se neadekvatno štite, a nedavno upozorenje Zaštitnika građana da MUP i dalje neovlašćeno prisluškuje građane potvrdilo je sumnje da se u privatnost još uvek zadire u velikoj meri, i time krše Ustavom zajemčena prava građana“, piše u saopštenju.
(Autonomija)