Skip to main content

(Podkast Ogledalo) Silard Janoš Tot: Zabrana predstave deo političke kampanje glavnog mentora SVM-a, Orbanovog Fidesa

Autonomija 18. сеп 2021.
2 min čitanja

Cenzurisanje predstave “Kazimir i Karolina” Salašarskog pozorišta, omogućeno je centralizacijom donošenja odluka na Nacionalni savet Mađara, u kome nema političkog pluralizma, ocenio je politikolog Silard Janoš Tot u razgovoru za podkast Ogledalo portala Autonomija.

Deo studenata Akademije umetnosti pravi predstave na mađarskom jeziku, i već četiri decenija organizuje putujuću trupu koja gostuje po manjim, manjinskim mestima u Vojvodini, dovodeći na ovaj način, kako kažu, Šekspira među kukuruze.

Salašarsko pozorište, ovog leta, na repertoaru je imalo predstavu „Kazmir i Karolina“, pisca mađarskog porekla Edena fon Horvata. Drama je napisana tridesetih godina prošlog veka i govori o dvoje mladih čija je veza osuđena na propast zbog društvenih okolnosti, dok cveta nacizam, a narod se pravi da je sve u redu, slaveći Oktobarfest.

Tri godina nakon premijere, konkretnije 1933. izvođenje ove predstave biva zabranjeno u pozorištima Berlina, a njen tekst spaljivan jer se nije uklapao sa nacističkim idejama. Turneja predstave je ponovo zabranjena ovog leta, u Vojvodini od strane Mađarskog nacionalnog saveta, a negodovanju se priključio predsednik stranke Savez vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Politikolog Silad Janoš Tot smatra da razlozi koji su Savet i SVM naveli, a to su navodne psovke u predstavi, nisu pravi motivi ukidanja predstave, već da su oni strogo politički.

“Svi koji su videli predstavu znaju da ova predstava ima svoju političku nameru. To važi za tekst i režiju. Ne vidim nikakav problem u tome jer umetnička sloboda ne znači da umetnik ne može da ima politički stav, naprotiv. Umetnička sloboda može da izražava o politici šta god hoće i da političari ne mogu da utiču na to”, navodi Tot.

Reditelj Robert Lenard u fokus stavlja predstavu nakaza, želeći da kaže da nakaze nisu “čudni” ljudi, već normalni ljudi koji se prema drugačijima ponašaju loše. Tot poruci “udara” paralelu sa politikom Viktora Orbana koji pod “čudne ljude” svrstava pripadnike LGBT+ zajednice.

“To je glavna politička poruka ove predstave. Mislim da je njeno zabranjivanje deo političke kampanje glavnog mentora SMV-a, Orbanove Fides stranke”, objašnjava Tot.

Nacionalni saveti nastali su kako bi se manjine zaštitile od nacionalističkih ispada većinskog, srpskog naroda i kako bi imale svoju autonomiju. To je dovelo do toga da manjinske kulturne i medijske institucije budu pod kontrolom nacionalih saveta koji bi trebalo da predstavljaju politički pluralizam, podseća Tot.

“To je bila cena koju smo platili da bismo se štitili od srpskog nacionalizma. Sada su ove institucije totalno pod kontrolom mađarske elite. Zato imamo situaciju da je turneja jedne pozorište predstave ukinuta samo zato što je jedna stranka to želela”, navodi Tot.

Kada je cela ova kontroverza počela, čak su u prorežimskim novinama obljavljeni članci da je stranka vojvođanskih Mađara pomalo preterala. Sa druge strane, prema nezvaničnim saznanjima se čulo da čak ni mađarska vlada nije dala podršku za ovu akciju Pastorove stranke, dodaje politikolog.

“Verovatnoća je da je SVM želeo da se pokaže pred Orbanovom vladom, ali kad su za slučaj čuli predstavnici mađarske vlade, oni su poručili da je ukidanje turneje jedne pozorišne predstave pomalo preterano,” navodi Tot.

Sanja Đorđević (Autonomija)