Skip to main content

(Podkast Ogledalo) Marija Srdić: Preduzetnice moraju da biraju između porodice i posla

Autonomija 22. јан 2022.
2 min čitanja

„Političari ne vole mere, aktivnosti i politike čiji se ishodi ili dobrobiti vide za puno godina. Njihovi koncepti se zasnivaju na periodu od četiri godine“ navela je osnivačica Centra za podršku ženama, mreže SOS Vovodina i agencije Misija SMART, aktivistkinja Marija Srdić, komentarišući za podkast Ogledalo odnos koji država ima prema majkama preduzetnicama.

Preduzetnice koje planiraju da se ostvare kao majke, ukoliko su samozaposlene a ne prekinu poslovanje svoje firme, dobijaće samo polovinu naknade za trudničko odsustvo u odnosu na ostale zaposlene žene. Ostale naknade koje prate rođenje i negu deteta biće takođe umanjene. Preduzetnica mora sama da uplaćuje svoje doprinose u toku porodiljskog i odustva radi nege deteta. Za treće i svako naredno dete mame preduzetnice nemaju prava na dve godine odsustva, nego samo na jednu. Ako preduzetnica nije zaposlena u svojoj firmi, ona ne može da prenese pravo odsustva radi nege deteta na svog partnera, kao što može zaposlena žena.

Osim što je nepravedan, ovakav tretman preduzetnica je i destimulativan, objašnjava Marija Srdić navodeći primer preduzetnice koja je zbog ovih mera firmu registrovala nakon rođenja deteta, dodajući da je ova situacija vrlo česta.

„Ona koja je još češća je da žene u toj najproduktivnijoj životnoj dobi koja se poklapa sa periodom kada rađaju, onda kada su sa najviše prednosti za nastup na tržištu, one nisu na tržištu jer su morale da biraju“, navela je Srdić.

Dok su nebo šarali vatrometi u novogodišnjoj noći u porodilištima širom Srbije rađale su se prve bebe čiji će roditelji za njih dobiti 300 umesto dosadašnjih 100 hiljada dinara jednokratne državne pomoći za prvorođeno dete. Marija Srdić ističe da samo finansijska podrška nije dovoljna, već da je neophodan sistematski pristup.

„U našim okolnostims stvarno ne prepoznajem taj sistemski pristup. Možda u nekim lokalnim samoupravama ima dobrih akcija. Ali sve to iscepkano, nekoordinirano, nedovoljno osnaženo drugim merama osim finansijske podrške, neće dati rezultat“, navela je Srdić.

Unija poslodavaca Vojvodine je Socijalno-ekonomskom savetu Vojvodine predala inicijativu za zakonske izmene u tom pogledu, koja će dalje ići na Republički socijalno–ekonomski savet. Cilj je da ova inicijativa što pre stigne pred poslanike, a podrazumeva izmene promene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, Zakona o zdravstvenom osiguranju i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

„Dug je put od toga da je nešto podneto kao inicijativa, do stvarnih promena koje treba da uslede. U svetlu činjenice da ćemo uskoro imati nove izbore, pa potom novu Vladu, bojim se da ova pitanja ni u narodnoj godini neće biti rešena“, ukazala je Marija Srdić, koja je i predsednica Sekcije za razvoj ženskog biznis liderstva pri Uniji poslodavaca Vojvodine.

Ona podseća da je u eri prelaska na tržišnu ekonomiju i u eri privatizacije, preduzetništvo predstavljalo nužno rešenje. Danas je situacija mnogo bolja, i mnogo više žena i muškaraca u preduzetništvo ulazi kao prvi izbor. Zato bi država bi morala mnogo više da vodi računa o mikro i malim preduzećima.

„Ona to deklarativno kaže, ali suštinski ne radi. I mi na raznim primerima, a posebno u odnosu prema stranim investitorima vidimo kakav je taj odnos,“ navela je gošća „Ogledala“.

Sanja Đorđević (Autonomija, foto: Ivana Pejak/ustupljeno Autonomiji)