Skip to main content

Podkast Direktno: Neophodna participacija žena u donošenju odluka na lokalu

Građani 04. нов 2022.
2 min čitanja

"Da bi jedna zajednica bila aktivna, u njoj i žene moraju biti aktivne"

Kako objašnjava poverenica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković, postoje različiti mehanizmi kojima se osigurava rodna ravnopravnost u lokalnim zajednicama.

„Možete da obrazujete komisiju za rodnu ravnopravnost u skupštini jedinice lokalne samouprave, koju čine odbornici. Druga mogućnost je savet za rodnu ravnopravnost, koji se obrazuje u organima uprave jedinice lokalne samouprave, a čine ga imenovana lica – predstavnici ustanova, organa i organizacija koje su od značaja za rodnu ravnopravnost. Oni zapravo treba da prate stanje rodne ravnopravnosti, kao i da iniciraju i predlažu mere za njeno unapređenje na lokalnom nivou“, objašnjava Janković.

Ona dodaje da se u Srbiji, od 145 jedinica lokalne samouprave, žene nalaze na čelu 21. Smatra i da, zahvaljujući pomenutim merama, postoji progres kada je reč o ostvarivanju rodne ravnopravnosti u Srbiji, te da više od 70% lokalnih samouprava sada ima formiran neki od mehanizama za unapređenje rodne ravnopravnosti.

„Postoji zakonska obaveza, ali se razume i preka potreba postojanja ovih mehanizama. Sa druge strane, u pojedinim lokalnim samoupravama povećao se i broj muškaraca koji učestvuju u radu ovih tela. Mislim da je to jako važno“, kaže Janković, napominjući da postoji i deo lokalnih mehanizama koji nije funkcionalan i gde treba raditi na daljem unapređenju.

Milica Batričević iz BeFem-a kaže da ova organizacija ima programe posvećene upravo ženama u lokalnim zajednicama, jer prepoznaju nedostatak resursa za okupljanje sa kojima se one suočavaju.

„Mi od 2014. godine organizujemo letnje feminističke susrete seoskih žena u Vojvodini, gde dolaze žene koje su suštinski uključene u procese donošenja odluka na lokalu. One nekada nisu tu prisutne na nivou političke participacije u onom formalnom smislu, kroz učešće u nekim telima, ali jesu kroz formalne ili neformalne grupe“, kaže Batričević.

Ona ističe i da je neophodno da, da bi jedna zajednica bila aktivna, i žene u njoj moraju biti aktivne.

„Mi se zbog toga bavimo mentorskom podrškom ženama na lokalu, jer smatramo da su one u samim lokalnim zajednicama često marginalizovane i da je potrebno da se one udružuju i uče jedna od druge“, zaključuje Batričević.

Irena Čučković (Podkast Direktno, foto: Pixabay)

Ova emisija je realizovana uz finansijsku pomoć Programa tranzicione saradnje Republike Češke.