Skip to main content

Podkast Direktno: Gradska uprava reaguje samo pod pritiskom

Građani 26. окт 2022.
2 min čitanja

"Aktivizam počinje i ostaje na društvenim mrežama"

Subotička gradska reaguje na zahteve građana, ali samo ako se na nju izvršiti pritisak, dok je aktivizam građana ipak simboličan, ocenjeno je u emisiji „Direktno“.

Sajt Subotica.com ima odeljak koji nosi naziv „Pištaljka“. Preko njega, građani posredno mogu da se obrate gradskoj upravi i nadležnim javnim preduzećima kako bi im ukazali na neki, pre svega komunalni problem. Urednik Goran Todorov tvrdi da odgovora ima, ali da „građani ne razumeju da problemi ne mogu da se reše preko noći“.

„Na žalost, u 21. veku postoje ulice koje nisu toliko dislocirane od grada a nemaju neku osnovnu infrastrukturu kao što je kanalizacija. Građani bi hteli da se u toj ulici uradi asfalt. Postoje određeni pripremni radovi“, navodi Todorov.

Jedan od organizatora festivala „Ekoslavija“, aktivista Boris Telečki navodi da kada se stvori neka vrsta pritiska, rekacije ipak ima.

„Ranijh godina je to izostajalo, a sada, kada postoji rekacije javnosti, postoji rekacija i gradske uprave“, ocenjuje Telečki.

Dnevno u ovu redakciju Subotica.com stignu tri do četiri primedbi za „Pištaljku“. Stoga Todorov smatra da su Subotičani aktivni.

„Subotičani su glasni, proaktivni, neko bi rekao i gunđala. Mi volimo sami sebi da dodelimo epitete da nam ništa ne valjda, da uvek svemu tražimo kritiku. Ali s druge strane, pokazuje zainteresovanost građana da aktivno rešavaju probleme“, navodi Todorov.

Boris Telečki se ne slaže sa ovom tvrdnjom. On kaže da ima građana koji su svesni problema koje ih okružuju, i kada bi bili pitani, sigurno da bi znali da ih navedu, ali da taj aktivizam počinje i ostaje na društvenim mrežama.

„Ne jednom sam organizovao razna dešavanja i protestna okupljanja u Subotici, pa je odziv bio veoma simboličan“, navodi Telečki i dodaje da ljudi sa egzistencijalnim problemima nemaju kapaciteta da se bore.

Sanja Đorđević (Podkast Direktno, foto: Magločistač)

Ova emisija je realizovana uz finansijsku pomoć Programa tranzicione saradnje Republike Češke.