Skip to main content

Podkast Direktno: Građani isključeni iz procesa odlučivanja

Građani 15. okt 2022.
< 1 min čitanja

"Opština ne ulaže nikakve napore da uključi građane u procese donošenja odluka"

Da je najveći ekološki problem u Temerinu voda, bez mnogo premišljanja odgovara aktivista Nemanja Obradović ispred neformalne grupe „Ekološka inicijativa“ Temerin. Ne samo da je vrlo opasna po zdravlje ukoliko se pije, nego nigde nije ni postavljeno obaveštenje, čak ni na školama, navodi sagovornik emisije „Direktno“.

„Apelujemo na opštinu da građanima saopšte da voda nije za piće i da pod hitno stave obaveštenje da voda nije za piće“, kaže Obradović.

Ovo nije jedini šum u komunikaciji Temerina i Temerinaca. Opština ne ulaže nikakve napore da uključi građane u procese donošenja odluka, smatra naš sagovornik.

„Oni to rade bukvalno deklarativno. I samo zbog zakonskih propisa, građanima daju prostor da iznesu neku sugestiju“, navodi Obradović.

Videli smo kako ova komunikacija funkcioniše na nivou male vojvođanske opštine. S druge strana, četvrti po veličini grad u Srbiji, zapravo komunicira sa svojim građanima, samo tromo.

Ispred udruženja Ekomar razgovarala sam sa predsednicom upravnog odbora Marijom Simić Savić koja ipak zamera što se poslovi u Kragujevcu obavljaju uglavnom neplanski.

„Grad nešto radi, ali ne postoji konkretan plan i ne rešavaju se problemi nekim dobrim redom, nego sve zavisi od toga zašta se opredele sredstva,“ navodi Simić Savić.

Sanja Đorđević (Podkast Direktno, foto: Wikimedia)

Ova emisija je realizovana uz finansijsku pomoć Programa tranzicione saradnje Republike Češke.