Skip to main content

Podignuta optužnica protiv zločina nad ratnim zarobljenicima Vojske RS u Krajini

Jugoslavija 02. jan 2024.
2 min čitanja

"U optužnici se navodi da je optuženi, u ljeto 1995. godine kao komandir u Vojnoj policiji, lično učestovao u odvođenju i strijeljanju dijela zarobljenika"

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv bivšeg komandira Vojne policije u Armiji Bosne i Hercegovine (BiH) Nermina Porića zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika na području Bosanske Krajine.

Porić, rođen 1969. godine u Bosanskoj Krupi, državljanin BiH i Slovenije, stalno nastanjen u Austriji, optužen je da je u svojstvu komandira Vojne policije Armije BiH, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konevencija o zaštiti ratnih zarobljenika.

U optužnici se navodi da je optuženi, u ljeto 1995. godine kao komandir u Vojnoj policiji, lično učestovao u odvođenju i strijeljanju dijela zarobljenika, a takođe kao komandir, znao da njemu podređeni pripadnici Vojne policije vrše nezakonita odvođenja i ubistva zarobljenika, te nije ništa poduzeo da spriječi počinjenje zločina i kazni počinitelje.

Radi se o napadu i zarobljavanju najmanje 25 pripadnika Vojske Republike Srpske (RS), na lokalitetima Kobiljnjaka, Osmače i Ćolujka u opštini Bosanska Krupa, od kojih su četiri zarobljenika odmah ubijena a preostali odvedeni u zatočenje u objekte pritvora koje je kontrolisala Vojna policija.

Nakon toga su odvedeni zarobljenici ubijeni na tri lokacije, neki pucnjima iz vatrenog oružja, a dio teškim premlaćivanjem do smrti, navodi se u optužnici.

S obzirom da se optuženi nalazi na području Austrije, Tužilaštvo BiH u narednom periodu poduzeće zakonom predviđene aktivnosti za njegovo izručenje i suđenje u BiH, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH od 2. januara.

Brigada čiju je Vojnu policiju vodio Porić, 511. slavna brdska brigada Armije BiH, djelovala je u sastavu Petog korpusa Amrije BiH.

Inače, za ratne zločine na području Bosanske Krajine Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu 2018. godine protiv bivšeg komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata tog korpusa koji je djelovao na području Bosanske Krajine.

Optužnica ih tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Optuženi se terete za ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tužilaštvo BiH predložilo je ranije određivanje pritvora Dudakoviću zbog kršenja mjera zabrane, što je odbijeno i određen mu je kućni pritvor.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)