Skip to main content

Podignuta optužnica protiv Zdravka Mamića

Jugoslavija 20. јун 2013.
< 1 min čitanja

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića, tereteći ga da je sredinom marta uvredama na račun ministra Željka Jovanovića i srpske manjine javno poticao na nasilje i mržnju, prenosi Hina.

Navodeći samo dob optuženika, Državno odvjetništvo navelo je na svojim internetskim stranicama da je Mamić gostujući u emisiji „Pozitivni petak“ Soundset Plavog radija 15. marta iznosio tvrdnje kojima je javno poticao na mržnju prema ministru Jovanoviću, istodobno iskazujući izrazitu netrpeljivost kao i potičući mržnju prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti.

Sporne izjave

Zbog spornih izjava u eteru Plavog radija, Mamić je istog dana bio uhapšen te je noć proveo u pritvoru, a sutradan na ispitivanju u odvjetništvu, ali ga je navečer sud pustio da se brani sa slobode, odbivši prijedlog da mu se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Mamić je potom u jutarnjoj emisiji Soundset radija, među ostalim, rekao kako ministar Jovanović „mrzi sve hrvatsko“ i da „kao Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu ne može voditi taj najvažniji resor u Hrvatskoj.

Taj njegov verbalni ispad naišao je na široku osudu javnosti, no njegovi advokati ocijenili su tada kako je riječ o političkoj hajci u kojoj svi žele prikupiti bodove.

(Al Jazeera)