Skip to main content

Potpisani sporazumi o granicama između Hrvatske i BiH

Planeta 20. jun 2013.
< 1 min čitanja

Delegacije Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Briselu su potpisale dva sporazuma o graničnim prijelazima koji će stupiti na snagu prvog jula, kad Hrvatska postane članica Evropske unije.

Potpisani su Ugovor o graničnim prijelazima, Sporazum o pograničnom prometu između BiH i Hrvatske te o slobodnom tranzitu preko teritorije Hrvatske u luku Ploče i iz nje i preko teritorije BiH u Neumu.

Sporazum u ime BiH je potpisao predsjednik Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, a u ime Hrvatske ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Odluka o sporazumima

Prethodno je u utorak Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na 46. vanrednoj sjednici donijelo odluke o prihvatanju ugovora i sporazuma o granicama sa Republikom Hrvatskom.

Granica između Bosne i Herecgovine i Hrvatske neće biti zatvorena nakon prvog jula, kako je to izgledalo u ponedjeljak, kada je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović odbio potpisati Ugovor o graničnim prijelazima i Sporazum o pograničnom saobraćaju BiH i Hrvatske.

Ranije je Peter Sorensen, šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, poslao nedvosmislenu poruku: Evropska unija očekuje da se Ugovor potpiše, alternative nema.

„Neću spekulirati o eventualnim posljedicama, jer niko ne želi posljedice ovoga, a najmanje bh. političari ili građani BiH. Zato nema potrebe da se o tome spekulira. Ovi dokumenti s Hrvatskom, i stoga i EU, moraju biti potpisani i o tome nema rasprave.“

(Al Jazeera)