Skip to main content

Podignuta još jedna optužnica za ratne zločine nad bošnjačkim civilima na području Zvornika

Jugoslavija 28. dec 2023.
2 min čitanja

"Do sada je pronađeno i identifikovano oko 420 žrtava odvedenih na Bijeli Potok 1. juna 1992. godine, a oko 240 žrtava, do danas nisu pronađeni"

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv 11 osoba srpske nacionalnosti za ratne zločine na području Zvornika.

Optužnica je podignuta protiv Vidoja Blagojevića, Ivana Arapovića, Milana Arapovića, Koste Pejića, Bože Radića, Mile Savića, Mile Blagojevića, Ljubiše Pejića, Steve Vasiljevića, Branka Pejića i Verice Radović, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Devet od 11 optuženih se tereti da su za vreme rata u BiH, krajem maja i početkom juna 1992. godine, učestvovali u nezakonitom zatvaranju i nečovečnom postupanju prema 700 bošnjačkih muškaraca i dečaka, starosti od 15 do 70 godina, koji su posle odvajanja od žena, dece i staraca u Bijelom Potoku, zatočeni u Tehničko-školskom centru Karakaj.

Zarobljene civile, navodi se, optuženi su čuvali u nečovečnim uslovima, premlaćivali ih i zlostavljali na različite načine.

U optužnici se navodi da je od posledica nečovečnih uslova preminulo dvadesetak civila, kao i da stražari nisu sprečavali ubistva zatvorenika, koja su počinili drugi vojnici.

Terete se i da kao stražari nisu sprečili da zarobljeni bošnjački civili budu odvedeni u nepoznatom pravcu, od kada se mnogima gubi svaki trag, a veći broj posmrtnih ostataka ubijenih civila ni do danas nije pronađen.

Posmrtni ostaci pronađenih ubijenih civila su uglavnom ekshumirani iz jedne od najvećih masovnih grobnica u BiH, lokalitetu Crni Vrh kod Zvornika, navodi se u saopštenju.

Do sada je pronađeno i identifikovano oko 420 žrtava odvedenih na Bijeli Potok 1. juna 1992. godine, a oko 240 žrtava, do danas nisu pronađeni.

Prema navodima optužnice, Vidoje Blagojević se tereti da je, u svojstvu komandanta Zvorničke brigade Vojske RS, kao nadređena osoba, propustio preduzeti nužne i razumne mere da spreči nezakonita zatvaranja, nečovečna postupanja, prisilni nestanak i ubistva zatvorenih bošnjačkih civila, kao i da kazni počinioce.

Verica Radović je optužena da je svesno i voljno, pucajući iz neposredne blizine, ubila dvojicu zarobljenika iz lične osvete.

Svi optuženi se terete da su počinili krivično delo zločini protiv čovečnosti.

Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati saslušanjem 129 svedoka, među kojima je i sedam zaštićenih, saslušanjem veštaka vojne struke i korištenjem preko 400 materijalnih dokaza.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH je juče podiglo optužnicu protiv četiri osobe zbog ratnih zločina na području Zvornika, među kojima je i poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS Dragomir Vasić.

(Beta/Autonomija)