Skip to main content

Početkom septembra u Novom Sadu izložba Stripom kroz Belgiju

Kultura 23. avg 2021.
2 min čitanja

Izložba “Stripom kroz Belgiju” biće otvorena u Novom Sadu 4. septembra, u okviru Kaleidoskopa kulture, manifestacije kojom se Novi Sad priprema za 2022. godinu, kada će glavni grad Vojvodine biti Evropska prestonica kulture, saopšteno je danas.

“Od rubova Ardena do multikulturalne i dinamične prestonice, ova izložba otkriće publici Belgiju kroz devetu umetnost, po kojoj je poznata u celom svetu. Priče nekoliko generacija autora i autorki približiće ljubiteljima stripa značajne istorijske događaje, poznate gradove i spomenike, pejzaže i kulturne tradicije. Trideset izabranih reprodukcija strip tabli ilustruju raznolikost strip albuma i njihovih autora, žanrova, stilova, epoha, ali i bogatstvo regiona”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Belgija u svetu poznata po čuvenim gradovima i spomenicima, jeziku i kulturnoj tradiciji.

“Kao zemlja koja neguje strip kao žanr, sa velikim brojem izdavača komičnih stripova, ilustratora i tekstopisaca, Belgija je inspirisala mnoge autore. Na izložbi ‘Stripom kroz Belgiju’ publika će na Kaleidoskopu kulture imati priliku da uživa u izdanjima nekoliko generacija pisaca i ilustratora, kao što su Frankin, Diđe Komes, Tiber, Serve, Mero, Mark Slin, Olivije Šrauven i Breht Evens, koji su na ovaj način odali počast svojoj otadžbini, polažući pravo na deo njenog nasleđa”, navodi se u saopštenju.

Izložba se realizuje u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Belgije i Institutom za kulturu Wallonie-Bruxelles International.

Kaleidoskop kulture biće otvoren manifestacijama u Kreativnom distriktu od 2. do 5. septembra.

Biće održane različite izložbe, predstave, performansi umetnika koji dolaze iz Austrije, Hrvatske, Slovenije, Švedske, Francuske.

Četiri dana otvaranja Kaleidoskopa kulture predstavljaće uvertiru u pet nedelja Kaleidoskopa kulture, od 2. septembra do 8. oktobra.

Kroz pet umetnosti – arhitekturu, književnost, vizuelnu, primenjenu i izvođačku, programi će biti održavani širom Novog Sada, pružajući posetiocima priliku da izaberu i stvore sopstveni kaleidoskop kulture, objašnjava se u saopštenju.

Toko četiri dana otvaranja biće održan i muzički program u okvioru kojeg će nastupiti bendovi Repetitor, Kilo kilo banda, Zemlja gruva i di-džej Vladimir Aćić.

Na otvaranju Kaleidoskopa kulture novosadskoj publici biće predstavljen i nacionalni paviljon jedne od najvažnijih evropskih institucija za nove medije, Ars Elektronike iz Linca, na kojem će izlagati predstavnici novosadske Akademije umetnosti.

Takođe, biće održana i CGA konferencija koja će okupiti profesionalce iz oblasti kompjuterske grafike, kao i izložba „Materija kroz vreme. Pesak, drvo, kamen i metal u eri digitalizacije“ studenata i mladih umetnika iz austrijskog St. Poltena.

Publika će imati prilike da uživa i u Filmskom festivalu „Obnova“, predstavama u okviru INFANT-a i brojnim drugim sadržajima koji će biti najavljeni u narednim nedeljama, piše u saopštenju.

(Autonomija, ilustracija: FB Kaleidoskop kulture)