Skip to main content

Bojan Kostreš novi predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine

Info 19. nov 2022.
2 min čitanja

"LSV je ušla u talas promena koji najavljuje novim rukovodstvom, novim političkim iskoracima i neodstupanjem od izvornog programa partije"

Bojan Kostreš izabran je danas za predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Odlukom delegata13. Izbornog kongresa LSV, Kostreš, koji je prethodno bio na poziciji generalnog sekretara stranke, zamenio je na čelnoj poziciji Nenada Čanka, koji je stranku vodio od osnivanja.

„Nakon 32 godine pod vođstvom Nenada Čanka, LSV je ušla u talas promena koji najavljuje novim rukovodstvom, novim političkim iskoracima i neodstupanjem od izvornog programa partije u kojem se insistira na: demokratskim vrednostima, multikulturalnosti i toleranciji, decentralizaciji, organizovanom razvoju i autonomnom statusu Vojvodine, zaštiti Vojvodine od neutemeljene eksploatacije njenih resursa, antifašizmu i proevropskom pravcu“, saopšteno je nakon glasanja na stranačkom Kongresu.

Nenad Čanak, dosadašnji predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, nije se kandidovao na izborima za novog predsednika.

Čanak je poručio da će ostati u stranci da radi u oblastima političkog delovanja LSV u kojima se proceni da može dati najveći doprinos.

Na Kongresu koji je održan u Novom Sadu izabrani su i novi članovi Glavnog odbora i Predsedništva, Statutarne komisije i Nadzornog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Portparol stranke Aleksandar Marton rekao je novinarima uoči unutarstranačkih izbora da je Kongres i “demonstracija političkog jedinstva” unutar LSV-a oko zalaganja za evropsku budućnost Srbije, za decentralizaciju zemlje i autonomiju Vojvodine, za borbu protiv fašizma.

On je ocenio da u Srbiji danas ne postoji opredeljenje za brži ulazak u EU.

“Tako je bilo i 1990. godine, a tako je i danas. Pre tri decenije Srbija nije shvatila da je pao Berlinski zid, kao što danas ne shvata da je Rusija sa druge strane civilizacije i da je potpuno izolovana”, kazao je Marton.

Dodao je da se LSV nedvosmisleno zalaže za uvođenje sankcija Rusiji.

VP: Podrška za jačanje vojvođanske ideje

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić čestitao je danas Ligi socijaldemokrata Vojvodine na izboru novog predsednika i novog rukovodstva stranke.

„Bojanu Kostrešu kao novom predsedniku LSV želim uspešan rad koji će doprineti daljoj saradnji na jačanju vojvođanske ideje za koju se svih ovih decenija zajedno zalažemo. Vreme je za Vojvodinu, u svakom smislu te reči, od nas zavisi kako će Vojvodina izgledati u vremenu pred nama i na tom putu više je nego potrebno zajedništvo svih vojvođanskih snaga u ostvarenju davno zacrtanih ciljeva“, istakao je Odžić.

On je poručio da Vojvodina ima svoj identitet, istoriju, kulturu i tradiciju, te da će politička borba za te vrednosti biti nastavljena.

(Autonomija)