Skip to main content

Čanak: Zašto smo krivi mi za komunalnu koaliciju sa SNS, a ne DS koji je napravio SNS

Info 19. нов 2022.
4 min čitanja

"Za to što su oni prevaranti, što vode dogovornu politiku i što će se sve dogovarati u dva salona u Beogradu"

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak oštro je danas odbacio kritike na račun stranke zbog koalicije na lokalnom nivou s Srpskom naprednom strankom (SNS) i upitao kako je moguće da je LSV toliko kriva, a nije kriva Demokratska stranka (DS) koja je, dok je bila na vlasti, napravila SNS i potpisala Deklaraciju o pomirenju sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS).

“Mi smo bili ti koji su tražili da se zabrane SPS, Srpska radikalna stranka i ostali koji nisu bili partije već zločinačke organizacije. Ko je bio protiv toga? DS i ostali. A mi smo danas nekakvi izdajnici, a nije izdajnik DS koji je napravio SNS i nisu izdajnici oni koji su na SNS-u profitirali”, rekao je Čanak na Kongresu LSV u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, važno je bilo naći LSV-u neku primedbu, jer je ta stranka “mrlja na savesti svih prevaranata i hohštaplera u Beogradu”.

“Mi smo krivi za to što su oni prevaranti, što vode dogovornu politiku, što su podelili medije na naše i vaše i što će se sve dogovarati u dva salona u Beogradu”, rekao je Čanak.

Dodao je da LSV nikada nije imala iskrenog političkog saveznika u Beogradu.

“Naši najveći neprijatelji bili su oni koji su nas lagali da će uraditi nešto za Vojvodinu. Tu pre svega mislim na DS, koja je bila jedan od glavnih grobara Vojvodine”, kazao je Čanak.

Ocenio je da je Skupština Vojvodine dovedena do toga da je već treći mandat zaredom njen predsednik Ištvan Pastor, koga je optužio da je uradio da Vojvodina bude “srpsko-mađarsko pitanje”, koji u dogovoru sa nacionalističkim Beogradom potpuno poništavaju građanski karakter Vojvodine.

“Napravili su srpsko-mađarsku nagodbu, to jest SVM-SNS nagodbu. Zato se toliko insistira na formiranju zajednice srpskih opština na Kosovu? Jer to otvara vrata stvaranju mađarskih opština na teritoriji Vojvodine i vodi ka ukidanju Vojvodine kao političke zajednice”, rekao je Čanak.

On je upitao zašto se država zove Republika Srbija a ne Republika Srbija i Vojvodina i podsetio da je LSV nastala kao vojvođanska stranka u Jugoslaviji, a ne kao regionalna stranka u Srbiji

“Ili možda Vojvodinu treba svesti na anonimnu severnu srpsku pokrajinu, jer Skupština Vojvodine ne odlučuje ni o čemu”, kazao je Čanak.

Dodao je da se “gnuša” toga na šta danas liči Skupština Srbije i rekao da je za to kriv “nakaradni” izborni sistem.

Optužio je vlast u Srbiji da se “umiljava” režimu u Moskvi i dodao da je “Kremlj Treći Rajh za 21. vek”.

“Putin je uradio isto ono što je uradio Hitler: prvo je okupirao delove okolnih zemalja, a onda krenuo u rat protiv Ukrajine uz izgovor da su Rusi u toj zemlji ugroženi. Rusija je teroristička država”, rekao je Čanak.

Ocenio je da će Rusija izgubiti rat u Ukrajini, jer ona “nije druga vojna sila na planeti, već druga vojna sila u Ukrajini”.

“Onda će i Čečenija da postavlja svoja pitanja i ostali: kako država koja ima 12 vremenskih zona i izlazi na 13 mora može da odlučuje o bilo čemu na planeti?”, naveo je Čanak i dodao da je on bio jedini političar iz Srbije koji je posetio Ukrajinu, u maju ove godine.

Govoreći o tome kako se Kosovo proglašava kolevkom srpstva, Čanak je upitao “kakav je to narod koji 633 godine nije izašao iz kolevke?”

“A zašto niko ne spominje Hilandar? Kako se niko nije setio da se diže vojska da se Grčka napadne? Već smo sada došli do toga da se pravi rat zbog registarskih tablica na automobilima. A država je priznala kosovske lične karte kao dokumente sa kojima se ulazi u Srbiju”, naveo je Čanak.

Optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu da je u Crnoj Gori instrument sprovođenja velikosrpske politike.

“U Crnoj Gori se ne brani Crna Gora, u Crnoj Gori se brani Evropa. I Crna Gora je beskonačno spremna da se brani. Crnogorski nacionalizam ne postoji, jer svaki govor svakog tobožnjeg crnogorskog nacionaliste počinje sa ‘Crnogorci i Crnogorke svih vera i nacija’. To je ustavni a ne etnički patriotizam. A ovaj ovde patriotizam u koji se kunu nije čak ni etnički nego četnički”, rekao je Čanak.

Prema njegovim rečima, ove godine je “iz vojvođanske zemlje izvučeno više novca od nafte, nego što je Gasprom platio NIS”.

Upitao je šta znači borba protiv korupcije i borba za zdravu životnu sredinu, ako je samo to i ako je ne prati borba za vrednosni sistem.

“Pa najviše pošumljavanja Nemačke urađeno je u vreme Hitlera. Da li je to ekologija? Gde je tu vrednosni sistem? Da li se ekologija odnosi na ljudska prava i slobode?”, upitao je Čanak.

On je rekao da je “jednostranački nacionalsocijalizam” režima Slobodana Miloševića razorio Jugoslaviju, ravnopravnost svih naroda i narodnosti, bratstvo i jedinstvo.

Čankov govor bio je njegov poslednji govor na mestu predsednika LSV-a, a 380 delegata ispratilo ga je burnim i dugačkim aplauzom.

“Ostaću član, neću se kandidovati. Kao vojnik partije ću prihvatiti svaki zadatak koji stranka pred mene stavi”, poručio je Čanak.

Na današnjem Kongresu biće izabran novi predsednik stranke, jer se Čanak, koji je LSV vodio od njenog osnivanja 1990. godine, nije kandidovao.

Kao najozbiljnijeg kandidata za novog predsednika mediji su navodili dosadašnjeg generalnog sekretara LSV Bojana Kostreša.

Delegati Kongresa će prvo birati deset članova predsedništva stranke, a potom će od četvoro kandidata koji osvoje najviše glasova birati stranačkog lidera.

(Autonomija)