Skip to main content

(VIDEO) Počela seča drveća na Šodrošu i Kameničkoj adi, prisutna policija

Građani 22. mar 2023.
4 min čitanja

Policija je legitimisala sve novinare koji su ušli u zonu u kojoj je moguće snimiti radove, da bi ih kasnije sklonila do puta kraj Borodgrailišta, uz obrazloženje da "tu više nije bezbedno"

Radnici JP “vojvodina šume” i CRBC, kao i policija koja ih je čuvala, napustili su danas nešto posle 12 sati Kameničku adu na kojoj su od jutros sekli drveće. Bilans je desetak oborenih stabala, a nadomak “Šodroš Survajver kampa”, u kojem je u ovom trenutku dvadesetak aktivista, ostalo je samo jedno patrolno policijsko vozilo. Kako kažu aktivisti, radnici su najavili povratak ujutro, kako bi nastavili započet posao. Iz JP “Vojvodina šuma” nismo uspeli da dobijemo odgovore na postavljena pitanja u vezi sa radovima koji su danas izvršeni.

Prethodno su rano jutros građani i aktivisti okupljeni u “Šodroš Survajver Kampu” upozorili da su se na Šodrošu i Kameničkoj adi pojavili radnici Javnog preduzeća “Vojvodina šume” i počeli sa sečom drveća na trasi budućeg mosta preko Dunava.

Kako se uverio reporter Autonomije na licu mesta, seča stabala na Kameničkoj adi počela je oko osam časova i do sad je porušeno pet stabala.

Na Šodrošu prisutni pripadnici policije, kao i manji broj aktivista iz “Šodroš Survjaver kampa”. Takođe, tu su i radnici JP “Vojvodina šume”, kao i kineske kompanije CRBC (China Road and Bridge Corporation).

Kako je za Autonomiju rekla jedna od aktivistkinja, Jovana Radević, oni su zatekli radnike “Vojvodinašuma na terenu i zatražili od njih potvrde i dozvole za radove koje planiraju da preduzmu na toj lokaciji, ali ih nisu dobili. Kada su se aktivisti usprotivili, njihov šef je pozvao policiju da naprtavi zapisnik.

Dodaje i da su aktivisti u protekla dva sata zvali brojne institucije, od Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu prirode, preko inspektora za zaštitu prirode, zatim takozvanog ekološkog odeljenja u MUP-u, ali da niko nije želeo da im da konkretnu informaciju kako da fizički spreče ovaj “masakr” koji se dešava.

“Najveći problem koji imamo je u suštini taj što mi u ovom trenutku zavisimo od dobre volje tužioca koji treba da proceni da li policija treba da traži od “Vojvodina šuma” potvrdu, odnosno dozvolu za ove radnje koje se iza nas dešavaju. Naš ternutni zadatak je da alarmiramo janost, jer ako tužilac uopšte zaključi da je ovo nelegalno i da sve ovo nije trebalo da se desi, to može biti prekasno”, rekla je ona.

Aktivisti, dodaje, pokušavaju da štite zakon dok ih policija “u tome sprečava”.

“Ja sam prisustvovala situaciji da čovek seče drvo ko zna koliko godina staro, ne možete da shvatite koliko je to monstruozno, taj čovek ne može ni da obgrli to stablo koliko je i ono pada zbog nečega za šta ljudi faktički i nemaju dozvolu”, istakla je ona.

Policija je legitimisala sve novinare koji su ušli u zonu u kojoj je moguće snimiti radove, da bi ih kasnije sklonila do puta kraj Borodgrailišta, uz obrazloženje da “tu više nije bezbedno”.

Plava metalna ograda koju je policija čuvala mesecima sklonjena i sada je tu samo bezbednosna traka.

Aktivisti “Šodroš Survajver kampa” jutros su u saopštenju upozorili da su radnici “Vojvodina šuma” juče primećeni kako u društvu sa radnicima kompanije CRBC nastavljaju ranije započeta merenja i obeležavanja stabala za seču na Šodrošu.

“Neverovatno je da se počinje sa sečom poslednje autohtone šume u Novom Sadu samo dan nakon što je Gradska uprava za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada saopštila da je ovogodišnji nosilac priznanja za ‘Evropski grad šuma’ upravo Novi Sad. Pozivamo sugrađane da nam se pridruže u borbi za očuvanje ove šume jer je zdrava sredina preduslov i za naše zdravlje”, poručili su aktivisti.

Takođe, iz “Šodroš Survajver kampa” upozoravaju da je seča u ovom momentu nelegalna jer je u suprotnosti sa Rešenjem Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kako se ne bi ugrozile duplje za gnežđenje ptica i hibernaciju slepih miševa.

Seča drveća na Šodrošu i Kameničkoj adi je izričito zabranjena do 1. avgusta i sme da se sprovodi samo u periodu od 1. avgusta do 1. novembra, navodi se u Rešenju o uslovima zaštite za ovo područje nadležnog pokrajinskog zavoda, i ono je razlog zbog kojeg su svi radovi do tog datuma izričito zabranjeni” preciziraju aktivisti.

Aktivisti koji se protive izgradnji mosta na toj lokaciji, od juna su na Šodrošu, gde su uspostavili kamp nakon početka nenajavljene seče dvadesetak stabala.

Jedan od najvažnijih razloga za protivljenje tom “glomaznom projektu” na ovom delu Dunava je nepostojanje Studije za procenu uticaja na životnu sredinu, iako je ona zakonom obavezujuća.

Zbog tog propusta je Regulatorni institut za obnovljivu životnu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo krivičnu prijavu protiv direktora Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejana Mihajlovića, a zbog sumnje da je falsifikovao službenu ispravu.

RERI je, takođe, Ustavnom sudu podneo inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti važećeg Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada koji predviđa izgradnju ovakvog mosta i vijadukta na Bulevaru Evrope, a zbog utvrđenih suprotnosti proceduri koju propisuje Zakon o planiranju i izgradnji Republike Srbije.

Tokom prethodnog perioda, nevladina organizacija “Svet i Dunav” je otvorila postupak pred Bernskom konvencijom, zbog bojazni da radovi na Šodrošu i Kameničkoj adi mogu da unište staništa zaštićenih divljih vrsta na ovom području.

Pošto su jesenas sprečili radnike kineske kompanije CRBC da započnu radove, reagovala je i policija koja je zatim mesecima štitila uspostavljanje gradilišta na tom mestu.

Petar Alimpijević (Autonomija)