Skip to main content

Po Indeksu slobode medija Reportera bez granica, Srbija najgora od zemalja ex-Yu

Jugoslavija 03. мај 2022.
2 min čitanja

U izveštaju Reportera bez granica i po njihovom Svetskom indeksu medijskih sloboda (World Press Freedom Index) za 2022. godinu, Srbija je najlošije rangirana od svih zemalja bivše Jugoslavije, iako se na skali popela za 14 mesta u odnosu na izveštaj iz 2021. godine. U ovogodišnjem je zauzela 79. poziciju, i nalazi se u kategoriji „problematičnih“ zemalja. Hrvatska je zauzela 48. mesto i nalazi se u kategoriji „zadovoljavajućih“, dok je Slovenija na 54. mestu i spada u zemlje koje su „problematične“, kao i Severna Makedonija koja je na 57. mestu, Crna Gora na 63. i Bosna i Hercegovina na 67. mestu. U regionu Zapadnog Balkana od Srbije je jedino lošije rangirana Albanija, koja se nalazi na 103. mestu.

Prema Svetskom indeksu medijskih sloboda koji objavljuju Reporteri bez granica, u svetu se dogodila dvostruka polarizacija, pojačana informacionim haosom i ona je ona prisutna kako u pojedinačnim državama, tako i u odnosu među državama na međunarodnom nivou.

Na osnovu tog izveštaja za 2022. godinu, koji procenjuje stanje novinarstva u 180 zemalja i teritorija, ukazuje se na katastrofalne efekte informacionog haosa koji su posledica delovanja globalizovanog i neregulisanog onlajn informativnog prostora, a koji podstiče širenje lažnih vesti i propagande.

„Evropska unija između dva ekstrema“

Norveška u Evropi ostaje na vrhu Svetskog indeksa slobode štampe, pošto i dalje zauzima prvo mesto. Iznenađenje je da je Estonija zauzela četvrto mesto, a Litvanija deveto. U pitanju su dve bivše komunističke države i sada su među prvih deset po slobodi medija, dok Holandija koja je ranije bila u prvih deset, više to nije i nalazi se na 28. mestu. Grčka je na 108. mestu i zamenila je Bugarsku (91) na poslednjem mestu u Evropi.

U izveštaju se navodi i da je pojačana represija u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji.

„Novinari su ubijani i povređivani na terenu, nivo cenzure je takav da nije viđen od sovjetskog perioda, šire se masovne dezinformacije… U istočnoj Evropi, pored ljudskih tragedija, rat koji Rusija (plasirana na 155. mestu) vodi protiv Ukrajine, stvara razorne posledice po slobodu štampe u regionu. Čak pet novinara i medijskih radnika poginulo je od posledica pucnjave tokom prvog meseca ruske ofanzive, koja je počela 24. februara 2022“, ističe se u izveštaju.

Kako su rangirane pojedine države:

Zadovoljavajuće: Češka (20), Moldavija (40), Sjedinjene Američke Države (42)

Problematične: Jermenija (51), Rumunija (56), Severna Makedonija (57), Kosovo (61), Crna Gora (63), Bosna i Hercegovina (67), Kirgistan (72), Srbija (79), Mađarska (85), Gruzija (89), Bugarska (91), Ukrajina (106)

Teška situacija: Kazahstan (122), Uzbekistan (133), Tadžikistan (152)

Veoma ozbiljna situacija: Belorusija (153), Azerbejdžan (154), Rusija (155), Avganistan (156), Pakistan (157), Kina (175), Turkmenistan (177), Iran (178).

Kosovo napredovalo u pogledu slobode medija

Kosovo je napredovalo u pogledu slobode medija, prema Svetskom indeksu slobode štampe, koji objavljuju Reporteri bez granica.

U ovom indeksu, Kosovo se ove godine nalazi na 61. poziciji, u poredjenju sa 78. pozicijom koju je imalo 2021. godine.

Trend rasta dolazi nakon pada koji je zabeležen prošle godine, za osam pozicija u poredjenju sa rangiranjem iz 2020. godine.

Uprkos napretku, Kosovo je i dalje medju zemljama sa „problematičnim situacijama“, kako ocenjuju Reporteri bez granica.

U ovu kategoriju su i druge zemlje Zapadnog Balkana, Albanija, Severna Makedonija, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Od zemalja Zapadnog Balkana napredak su zabeležile Severna Makedonija, Srbija i Crna Gora.

Pogoršanje slobode medije beleže Albanija i Bosna i Hercegovina.

(N1/Beta, Foto: Pixabay)