Skip to main content

PMN traži osnivanje građanskih straža zbog krađa

Vojvodina 14. феб 2012.
< 1 min čitanja

Stranka Pokret mađarske nade (PMN) pozvala je građane nekoliko mesta na severu Bačke da učestvuju u formiranju „dobrovoljne straže”, kako bi se zaštitili od učestalih krađa

Ta stranka je ocenila da je bezbednosna situacija u Vojvodini „katastrofalna”, a da su sankcije koje predviđa Krivični zakon za krađe i provale neodovoljno oštre, zbog čega fizički i finansijski integritet građana treba da zaštite sami stanovnici Čantavira, Bačkog Petrovog Sela i Bačkog Gradišta.

PMN je ocenio da su i policija i politička elita „nezainteresovani” za učestale krađe i oštro kritikovao subotičku policiju, koja je ocenila da je javna bezbednost stanovnika mesta Čantavir „zadovoljavajuća”.

„Pozivamo građane da učestvuju u formiranju dobrovoljne straže. Svaki stražar na dužnosti koji dobrovoljno učestvuje u ovoj akciji u obavezi je da prijavi zločin policiji i dostavi tekstualnu i fotografsku dokumentaciju krivičnog dela”, navela je ta stranka u saopštenju za javnost.

Pokret mađarske nade je naveo da će on obezbediti „koordinaciju” straže i „deo opreme” i ocenio da Ustav Srbije i zakoni ne zabranjuju aktivnosti društvenih organizacija „u svojstvu posmatrača”.

U saopštenju je naveden i broj telefona na koji doborvoljci mogu da se jave, kao i internetska adresa za prijavu „stražara”.

(Beta)