Skip to main content

Ples, umesto mobilnog telefona

Građani 01. окт 2023.
2 min čitanja

Plešite, inače ste izgubljeni!

Tridesetpetoro mladih ljudi iz sedam zemalja regiona i EU danima nije u rukama imalo mobilne telefone! Mobilni telefoni zamenjeni su učenjem i plesom. Dobrovoljno! Nije fikcija, ovo se zaista dogodilo nedavno u Novom Sadu, gde je upriličena Omladinska razmena u organizaciji EDIT centra pod motom „Plešite, inače ste izgubljeni“ (engl. ’’Dance, otherwise you(th) are lost“).

Po rečima koordinatorke projekta Lee Ćatić „omladinsku razmenu čija je centralna tema ples, organizovali su uvereni da jezik igre spaja ljude, koji igrom prevazilaze sve kulturološke, etničke i političke barijere“.

„U mnogim zemljama ples je, stoga, uključen u sistem obrazovanja“, ističe.

U Novom Sadu, uz plesanje, učilo se o interkulturalnom dijalogu, kulturnom nasleđu, važnosti igre i tradicionalnih plesova za prevazilaženje stigme i diskriminacije i podsticanja tolerancije i razumevanja među mladima danas.

Kruna ovog internacionalnog projekta – koji EDIT centar sprovodi uz podršku Evropske komisije kroz program Erasmus plus i Fondacije Tempus, sa partnerskim organizacijama iz evropskih i zemalja regiona – bio je plesni koncert.

Kao rezultat edukativnih radionica i praktičnih igračkih i koreografskih vežbi, učesnici iz sedam zemalja – Italije, Bugarske, Grčke, Mađarske, Severne Makedonije Poljske i Srbije – igrali su plesove iz zemalja iz kojih dolaze, ali i plesove koje su naučili u toku omladinske razmene.

Uz sedam različitih koreografija iz sedam zemalja učesnika projekta, nastupili su i gostujući igrači domaćih kulturnoumetničkih društava iz Novog Sada, pevačkih i instrumentalnih solista.

Koncert su uveličali igrači KUD „Sonja Marinković“, Folklorni ansambl „Vila“ , te solista Andrej Janka, koji je svirao tri instrumenta kaval, gajde i frulu.

Branislava Opranović (Autonomija)