Skip to main content

Božović: Napad na FCJK je dio Vučićeve prljave kampanje uoči popisa u Crnoj Gori

Jugoslavija 01. okt 2023.
2 min čitanja

"Slabe crnogorske institucije nijesu u stanju da odgovore na maligni uticaj velikosrpskog i ruskog nacionalizma i zato popis treba održati nakon formiranja nove Vlade"

Vlast predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sprema prljavu kampanju uoči popisa u Crnoj Gori i u tu svrhu je poslužio i najnoviji napad na Fakultet za crnogorski jezik i književnost, ocijenio je direktor Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović za Gradsku RTV. Poručuje da će vlast popis održati po svaku cijenu.

Režim u Srbiji koristi iste metode kao devedesetih, smatra Božović i dodaje da je uvjeren u prljavu kampanju uoči popisa.

“Ne bi li se izvršio taj ključni i završni pritisak na Crnu Goru, kako bi, po Vučićevom nalogu, ona postala srpska država. To je ono što je nagovestilo kakva će i koliko prljava kampanja da bude, to je napad na FCJK. Napadnut je bez mogućnosti da istaknu jedan kontraargument, ili makar da se odbrane od onoga što su bile insinuacije u tekstu glavnog i odgovornog urednika”, objašnjava Božović.

Loš i nedemokratski, tabloidni način po kojem se Vučić već 11 godina obračunava sa srpskom opozicijom, list Vijesti prenosi u Crnu Goru, ocjenjuje Božović.

“Tako kao što je FCJK proći će svako ko bude stao nasuprot njima, ko bude branio crnogorski identitet, crnogorski jezik, crnogorsku kulturu, i eventualno se izjašnjavao kao Crnogorac na popisu”, smatra Božović.

Uprkos zahtjevima opozicije, crnogorska vlast će sprovesti popis, uvjeren je Božović.

“On će se održati po svaku cenu zato što je Dritan Abazović, pored temeljnog ugovora i to obećanje dao Vučiću, a to je da će zajedno sa predsednikom Crne Gore insistirati na tome da popis bude održan. jer smatraju da je pravo vreme da se popis održi i da se uz sve ono što su pritisci izvršne vlasti mogu da utiču na njegov rezultat, za koji smatraju da će biti istorijski, u njihovu korist”, naglašava Božović.

Takav popis, zahvaljujući raznim pritiscima od strane vlasti, ne bi pružio pravu sliku sa terena, kaže Božović.

“U ovom ambijentu i situaciji, kada Crna Gora jednostavno još uvek ne može da se iščupa iz ruku Aleksandra Vučića, koji teroriste na Kosovu i Metohiji smatra herojima i koji proglašava Dan žalosti za ubijenim teroristima, nije vrijeme za popis”, zaključuje Božović.

Slabe crnogorske institucije nijesu u stanju da odgovore na maligni uticaj velikosrpskog i ruskog nacionalizma i zato popis treba održati nakon formiranja nove, proevropske Vlade, poručio je Božović.

(Gradski portal, Foto: RARD)