Skip to main content

Piskulidis: Slučaj uhapšenog Vijetnamca u Zrenjaninu ne sme da posluži za izgradnju još jednog stereotipa

Građani 31. mar 2022.
2 min čitanja

"Neophodno je što pre saznati da li je uhapšeni radio sam ili je deo veće organizovane grupe, čija je i on potencijalna žrtva"

Policijska uprava Zrenjanin saopštila je da je danas “zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina ljudima” uhapsila tridesettrogodišnjeg državljanina iz Vijetnama koji je kod sebe imao letke koji su proteklih nekoliko dana deljeni učenicama u centru grada.

Iz organizacije ASTRA ukazuju, međutim, da je neophodno što pre saznati da li je uhapšeni radio sam ili je deo veće organizovane grupe, čija je i on potencijalna žrtva.

“Moramo da pazimo da ovaj slučaj ne posluži za izgradnju još jednog stereotipa, a to je da su pripadnici jednog naroda ovakvi ili onakvi. A to je loše. Produbljuje mržnju i zamagljuje poreklo zločina, pa i njegovo razrešenje”, kazala je za Autonomiju Hristina Piskulidis iz ASTRA-e.

Nije retkost da se nekadašnje žrtve nakon što su i same bile eksploatisane ili su i dalje eksploatisane, i same počnu da se bave nekim vidom trgovine, objasnila je Piskulidis.

“Naročito ako su u situaciji beznađa i misle da im nema pomoći. Tako što se, uslovno rečeno, ‘pridružuju’ eksploatatoru, one – potencijalne ili realne žrtve – pokušavaju da zaštite sebe”, navela je ona.

Dodala je da su i žrtve ljudi kao i svi ostali, različitih karaktera i profila.

“To što je neko žrtva ne mora da znači da i sam nije sklon krimogenom ponašanju. Ali, to ni na koji način ne oslobađa počinioce eksploatacije nad tom osobom. Govorimo o negativnom nizu, prenošenju negativne i loše prakse, nereagovanjem sistema na jedan zločin i nekažnjavanjem, otvramo vrata daljim činjenjima kriminalnih dela”,ukazala je Piskulidis.

Ono što je još uvek nepoznanica je da li je ovaj čovek delovao sam ili je bio deo veće organizovane mreže za trgovinu ljudima koja bi mogla da deluje u Zrenjaninu, i navodi na pitanje da li su devojčice u gradu i dalje bezbedne.

“Što se zaštite devojčica tiče, najbolja reakcija bi bila hapšenje i kažnjavanje počinilaca. To bi ostalima sa sličnim pobudama poslalo jasnu poruku da će biti kažnjen”, poručila je sagovornica Autonomije.

Ivana Gordić (Autnomija)