Skip to main content

Picula: Vučiću se dopušta previše manevarskog prostora u Crnoj Gori

Jugoslavija 23. mar 2023.
< 1 min čitanja

"Dijalog između Srbije i Kosova se ponovno pretvara u jednu vrstu kolekcije monologa gdje svatko tumači situaciju sebi u korist"

Zapad je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću ostavio previše manevarskog prostora u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

To je ocjena Tonina Picule, zastupnika Evropskog parlamenta, u intervjuu za televiziju N1.

“Dijalog između Srbije i Kosova se ponovno pretvara u jednu vrstu kolekcije monologa gdje svatko tumači situaciju sebi u korist. Članice EU-a su odlučile taj ključni problem privesti kraju, ali ne znam koliko će to biti moguće. Moraćemo vidjeti na koji način će Brisel i Vašington nadalje pritiskati političku ponudu Beograda ne bi li se Vučić privolio na potpisivanje tog ugovora. Vučić osjeća da ima još uvijek dovoljno prostora da priskrbi određene koncesije Zapada. On ne uvodi sankcije Rusiji. Čini mi se da se Aleksandru Vučiću dopušta da ima manevarskog prostora koji obilno koristi u BiH i Crnoj Gori. Zbog opšteg političkog uloga Zapad se ne može vratiti u politički drijemež. Kolektivni Zapad će se morati odlučiti”, rekao je Picula.

Komentarisao je i aktuelni politički momenat u našoj zemlji, u svjetlu predsjedničkih izbora.

“I ovi predsjedničlki izbori su puni zanimljivosti i novih situacija. U prvom krugu je pobijedio predstavnik vanparlamentarne stranke što se nikad nije dogodilo. Ovog je trenutka teško predvidjeti što će se dogoditi u slučaju pobjede kandidata koji je sve iznenadio. Mnogo je neizvjesnosti pred Crnom Gorom. Evropska Unija mora vrlo jasno komunicirati kakvu Crnu Goru očekuje, ali i Crna Gora mora reći može li takva postati”, dodao je on.

Rekao je i da članice EU ulaskom u drugu godinu agresije Vladimira Putina moraju pronaći načine kako ojačati vlastito jedinstvo, ali i ubrzati brzinu dostave Ukrajini svega onoga što je obećano.

“Važno je održati političko jedinstvo, ali i biti sasvim konkretan što znači veliku razliku između uspjeha i neuspjeha kad je riječ o Ukrajini”, rekao je zastupnik Tonino Picula.

(Gradski portal, Foto: Pixabay)