Skip to main content

Na Šodrošu uhapšeno još šestoro aktivista, kamion došao po stabla (VIDEO)

Izdvajamo 24. мар 2023.
4 min čitanja

"Ovde se ne brani samo Šodroš, ovde se brani Ustav, zakoni Republike Srbije i ovde se brani pravo građana da učestvuju u procesima donošenja odluka"

Aktivisti koji su pokušali da blokiraju put kamionu koji je došao da pokupi trupce oborenih stabala na Šodrošu tako što su seli pred njega, uhapšeni su od strane pripadnika interventne policije. Među šestoro uhapšenih su i Olivera Radovanović, Branislava Kostić nekadašnja predsednica Vojvođanskog kluba, Brajan Brković iz građanskog pokreta Bravo!, kao i Mladen Cvijetić i Radivoj Jovović iz novosadske kancelarije Zajedno.

Nakon što su aktivisti uhapšeni, kamion je prošao i započet je utovar trupaca.

Aktivista kojih je od jutros bilo u malom broju, sada gotovo da i nema, ali je i dalje prisutan veliki broj pripadnika policije u opremi za razbianje demonstracija.

A prethodno su, nešto posle 8:30 aktivisti Varvara Lukač i Miloš Rakić privedeni, nakon što su pkušali da probiju kordon koji je na Šodrošu postavljen u ranim jutarnjim časovima kako bi se omogućila seča stabala na trasi novog mosta preko Dunava. Kako je potvrdio Brajan Brković iz pokreta Bravo! pravni tim je upućen da im pomogne.

Pre njih je Aleksandra Derušek Stankić uhapšena, a zatim i puštena jer je ušla u zonu seče. To se dogodilo rano jutros, nakon što su se pojavili policajci i radnici CRBC (China road and bridge corporation). Na konferenciji za novinare pred kordonom policije opremljene za razbijanje demonstracija, Derušek Stankić nije mogla da precizira po kom osnovu je uhapšena niti kakav proces će protiv nje biti vođen.

„Nisu mi rekli čak ni za šta, ali jesu da će da bude redovan proces. Ja zaista nema predstavu o tome, ja sam prvi put privedena sada. Juče sam dobila prekršajnu za sedenju na limenoj ogradi koja je bila bačena, a danas ne znam za šta“, rekla je ona.

Do koškanja između desetak aktivista i pripadnika policije došlo je kada je Rakić pokušao da prođe kroz kordon, da bi ga policajci oborili na zemlju. To je izazvalo reakciju aktivista, pri kojoj je Lukač protrčala kroz kordon nakon čega je takođe uhapešna. Aktivisti su pokušali da spreče da ih policijsko vozilo marica odveze tako št su legli na put ispred nje, međutim, nakon nekoliko minuta su skolonjeni.

Brajan Brković je poručio da borba više neće biti „strogo aktivistička“, već da se kreće u pravne procese i da će biti podnete krivične prijave protiv nadležnih koji su „odgovorni svojim nečinjenjem“ za ono što se dešava na Šodrošu.

„Ovde se ne brani samo Šodroš, ovde se brani Ustav, zakoni Republike Srbije i ovde se brani pravo građana da učestvuju u procesima donošenja odluka“, istakao je on.

Aleksanda Derušek Stankić, jedna od osnivačica „Šodroš Survajver kampa“, pročitala je imena nadležnih koji su, svojim rešenjima i odlukama, prema mišljenju aktivista, najodgovorniji za situaciju koja se prethodna tri dana dešava na Šodrošu i koji su, prema rečima aktivista, napravili rešenje koje je onemogućavalo seču stabala na ovom prostoru, da bi ga jučerašnjom odlukom „pojeli“.

„Juče su poslati da obesmisle sve to. Naravno, oni su mogli izdati novo rešenje, ali se onda postavlja pitanje šta je sa posečenim stablima od 11. juna prošle godine i šta je sa posečenm stablima od preključe sa Kameničke ade? Oni su poslati da ne vide duplje, poslati su da kažu da je sve u skladu sa zakonom“, istakla je Derušek Stankić.

Dodala je da u Republici Srbiji „vlada bezakonje koje se mora prekinuti“, kao i da odgovorni moraju odgovarati.

Marija Prijić Sladić je upozorila da su aktivisti, nakon jučerašnje seče strabala, obišli triupce i uverili se u to da na svima postoje duplje, zbog čega ativisti tvrde da je pokrajinski sekretarijat „izmanipulisao javnost“, da je izneo lažne tvrdnje i da je time prekršio zakon i rešenja koja je sam doneo.

„To su ljudi koji donose rešenja za zaštitu prirode, za zaštitu živog sveta i onda šalju egzekutorre mimo zakona da ih ruše. Znači, zakon je potpuno pogažen“ rekla je Sladić.

Brković je rekao da je neopodno uspostaviti sistem u kojem bi se struka bavila planiranjem i izgradnom mosta.

„Novi Sad ne pravi ovaj most zato što je potreban građanima, ovaj most se pravi kako bi nekolicina političara stavila pare u svoj džep i kako bi se otvorio prostir za Novi Sad na vodi„, istakao je Brković.

Podsetio je da je u celom procesu u prethodnih godinu dana, uključujući usvajanje Generalnog urbanističkog plana i bitku za Šodroš, aktivistima koji su „učestvovali u celom tom spletu događaja“, napisano preko 80 krivičnih i prekršajnih prijava.

„Da je ovo pravna država, da smo na putu ka Evropi, da je ovo građansko društvo, mnogi bi uveliko odgovarali, ali aktivisti ne bi bili među tim ljudima“, rekao je Brković.

Dalibor Stupar, Petar Alimpijević, video Svetlana Paramentić