Skip to main content

Picula predlaže odlaganje popisa: Izvršiti ga kada se završi politički zastoj

Jugoslavija 16. okt 2023.
2 min čitanja

"Da se ovo važno pitanje ne koristi kao još jedan izgovor za jačanje polarizacije društva"

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula, podnio je danas amandman na Izvještaj EP o Crnoj Gori, u kojem navodi da bi popis stanovništva trebalo izvršiti kada se završi politički zastoj u zemlji.

Glasanje EP o Izvještaju o napretku Crne Gore za 2022. godinu čiji je autor Picula, zakazano je za sjutra, a u jednom od amandmana koji je pored Picule podnio i poslanik Pedro Markes, Crna Gora se poziva da popis sprovede u skladu sa EU standardima.

-Poziva se Crna Gora, da izvrši odavno zakašnjeli popis stanovništva i stanova u skladu sa standardima EU i međunarodnim standardima, čim se završi politički zastoj u zemlji, tako da se ovo važno pitanje ne koristi kao još jedan izgovor za jačanje polarizacije društva- navodi se u amandmanu.

Kako dodaju, očekuje da će se popis sprovesti na otvoren i transparentan način bez ikakvog političkog uplitanja, uz propisno prebrojavanje svih priznatih nacionalnih manjina bez straha od zastrašivanja ili kaznenog progona.

Kako je ranije istaknuto u nacrtu Rezolucije o napretku Crne Gore, Evropski parlament pozdravlja multietnički identitet zemlje i očekuje dalju promociju i poštovanje svih jezika, kulturnog naslijeđa i tradicije lokalnih zajednica i nacionalnih manjina.

Istaknuta je i žal zbog činjenice da su se društvena polarizacija i podjele pojačale, a naglašena je i potreba za zaštitom prava svih nacionalnih manjina, uključujući njihova politička, socijalna i ekonomska prava.

Podsjećamo, prema odluci Vlade u tehničkom mandatu, popis u Crnoj Gori biće održan od 1. do 15. novembra.

Opozicione partije, na čelu sa DPS-om, zatražile su više puta njegovo odlaganje zbog, kako su naveli, urušenog institucionalnog sistema i visokih političkih tenzija u Crnoj Gori. Osim toga, navode i da je cilj popisa nacionalni inžinjering, zbog čega, kako kažu, nije isključena mogućnost bojkota.

Iz DPS-a su ukazali su i na nejasne procedure i nedostatak monitoringa popisa, a podsjećaju i na činjenicu da je Vlada duže od godinu u tehničkom mandatu, dok parlament ne radi od jula.

Osim političkih partija, odlaganje popisa zatražili su i Savjeti nacionalnih manjina u državi.

(Pobjeda, foto: Evropski parlament)