Skip to main content

Petrović: Poručuju mi da dam ostavku, ali nisam važan ja već Fiskalni savet

Građani 14. јан 2021.
< 1 min čitanja

Ovih dana, sa raznih strana, poručuju mi da dam ostavku – ne bi mi to bilo teško, mogao bih lako da se sklonim pod nadstrešnicu SANU i da se u miru bavim svojim istraživanjima, ali ne radi se o meni, već o instituciji i stvorenom ljudskom kapitalu koji bi se urušili, rekao je za današnje Vreme predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Fiskalni savet i dalje može slobodno i profesionalno da radi svoje izveštaje, rekao je Petrović i ocenio da „tenzije“ koje su u proteklih devet godina imali sa Vladom i poslanicima, uglavnom predstavljaju zdrav i normalan odnos između nezavisne institucije i vlasti.

„Poslednje dve godine, međutim, neki pojedinačni napadi na Fiskalni savet izlaze iz tog okvira“, ocenio je Petrović, koga je Vreme proglasilo za „Ličnost 2020. godine“.

Veruje i je da je Savet, čiji izveštaji su široko dostupni javnosti, institucija kakva je potrebna Srbiji, kao i mnoge druge i da ne bi bilo mudro da se ona uništi ili uruši.

Petrović je najavio da bi tokom janauara trebalo da izađe knjiga istraživanja koje je sproveo sa saradnicima, a o determinantama privrednog rasta u centralnoj i istočnoj Evropi sa poukama za Srbiju.

„Empirijski smo dokazali da Srbija, zbog slabe vladavine prava i visoke korupcije, kao i niskog kvaliteta obrazovanja, raste znatno sporije od svog potencijala“, zaključio je Petrović.

(FoNet, Foto: N1)