Skip to main content

Bodrožić: Dajemo poslednju šansu vlasti da se unormali i upristoji

Građani 14. jan 2021.
2 min čitanja

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić rekao je da će medijske i novinarske organizacije, okupljene u Medijsku koaliciju, ući u novu radnu grupu za bezbednost novinara pod pokroviteljstvom predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, ali s oročenim mandatom od nekoliko meseci.

On je, u intervjuu za portal Tačno.net, rekao da će ostanak udruženja u radnoj grupi biti vezan za ispunjenje zahteva koja su udruženja ispostavile vlastima i „koji stoje nerealizovani još od pre nekoliko godina“.

„Šaljemo jasnu poruku Vučiću i njegovoj partiji, barem što se tiče NUNS-a, da je ovo poslednja šansa da se unormale i upristoje„, rekao je Bodrožić.

On je dodao da je za njega učešće predstavnika Evropske komisije u radu nove radne grupe – „najjači argument da se u nju i udruženja uključe“.

„Sva ostala argumentacija za ulazak u još jednu radnu grupu je veoma tanka, jer smo do sada mnogo puta na istovetan način nasankani i iskorišćeni i, na kraju krajeva, poniženi“, rekao je on.

Bodrožić je podsetio da je Medijska koalicija u jesen 2018. podnela vladi 13 zahteva za poboljšanje medijske scene, ali da su oni do danas ostali neispunjeni.

„Pre svega, zahtevali smo da državni funkcioneri i predstavnici vladajuće partije prestanu da nas prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu, odnosno da prestanu da stvaraju atmosferu progona i linča i tako inspirišu silne ludake koji nas targetiraju po društvenim mrežama i pljuju i napadaju na ulici“, rekao je Bodrožić.

On je rekao da ne veruje da će ministarka kulture i informisanja Maja Gojković doprineti normalizaciji medijske scene u Srbiji, ali da bi voleo da nije u pravu.

„Maja Gojković je jedno vreme očigledno glumila da se transformisala i prihvatila demokratske norme i pravila, ali onda je došla na čelo Skupštine Srbije i videli smo da je malo razlike između one Maje Gojković koja je devedesetih huškala na rat, širila šovinističke ideje i nacionalističke fantazmagorije, proterivala Balaševića iz Novog Sada i slično – i ove Maje Gojković koja besprizorno gazi parlamentarnu demokratiju, nipodaštava i vređa političke oponente i nezavisne medije“, rekao je Bodrožić.

Predsednik NUNS-a uputio izvinjenje partnerima iz Medijske koalicije

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić uputio je danas izvinjenje „partnerima“ iz Medijske koalicije jer im je „nenamerno“ pripisao stavove i uslove NUNS-a o daljem učešću u Radnoj grupi za bezbednost novinara.

Podsetio je da je NUNS ranije zauzeo „jasan stav“ da učešće u novoj radnoj grupi za bezbednost novinara oroči na tri meseca i da predstavnicima Vlade Srbije i Ministarstva kulture i informisanja uputi zahteve koji bi u suštini bili sažetak 13 zahteva u vezi bezbednosti novinara koje je Medijska koalicija uputila Vladi Srbije 2018. godine.

„Stav NUNS-a da bi od ispunjenja tih zahteva zavisio naš dalji ostanak u razgovorima sa predstavnicima države, očigledno ne dele pojedini partneri iz Medijske koalicije i izvinjavam se što sam im u intervjuu za portal Tačno.net pripisao nešto što ne podržavaju“, naveo je Bodrožić a preneo NUNS.

Dodao je da je za taj portal izjavio kako su na sastanku neformalne Medijske koalicije, u kojoj su, pored NUNS-a i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, Asocijacija nezavisnih elektronskim medija (ANEM), Lokal press i Asocijacija onlajn medija (AOM), usaglasili nekoliko zahteva povodom ulaska u novu radnu grupu za bezbednost novinara pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i resornog ministarstva.

„Očigledno sam, međutim, pogrešno razumeo pojedine koleginice i kolege i potom nenamerno svim partnerima iz Medijske koalicije pripisao stavove i uslove NUNS-a o daljem učešću u razgovorima sa predstavnicima države“, naveo je Bodrožić.

(Beta)