Skip to main content

Petnaest NVO osudilo napad na aktiviste Inicijative mladih

Aktuelno 18. jan 2017.
2 min čitanja

Petnaest nevladinih organizacija osudilo je danas napad pristalica Srpske napredne stranke (SNS) na aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava na tribini u mestu Beška, i ocenilo da je taj napad još jedan dokaz da vlasti podržavaju osuđenike za ratne zločine.

Na tribini Srpske napredne stranke (SNS), na kojoj je govorio ratni zločinac Veselin Šljivančanin, pristalice SNS-a fizički su napale aktiviste Inicijative mladih i tom prilikom nekoliko njih povredili.

Nevladine organizacije su u saopštenju za javnost navele da je SNS pokazao licemerje, jer je nenasilni protest Inicijative mladih proglasio „fašističkim“ a aktiviste nazvao „huliganima“.

“Oštro osuđujemo ovaj brutalni napad na aktiviste Inicijative mladih, retoriku vladajuće partije koja, umesto nasilnike, za nasilje okrivljuje žrtve, kao i politiku koja istrajno ohrabruje lov na predstavnike onih nevladinih organizacija koje se zalažu za uspostavljanje vladavine prava, demokratizaciju Srbije i suočavanje s prošlošću”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je napad na aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava posledica zvanične politike negiranja učešća Srbije u ratovima iz devedesetih godina proslsog veka i odbacivanja odgovornosti za zločine koji su tokom ratova počinjeni širom bivše Jugoslavije.

Dodaje se da je napad usledio nakon što se SNS oglušio o zahtev nevladinih organizacija da otkaže gostoprimstvo haškom osuđeniku i odrekne se ratne propagande tokom predizborne kampanje, nakon što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić javno agitovao za novi oružani sukob sa Kosovom i nakon niza nesmetanih javnih prokazivanja boraca za ljudska prava.

“Podrška ratnim zločincima je upadljivo intenzivirana nakon što su vlast preuzeli predstavnici onih stranaka koje su aktivno učestvovale u uvođenju Srbije u ratove sa susednim državama, tokom kojih su njene jedinice počinile brojne i masovne zločine”, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se i da je to pokazatelj stanja u društvu koje, ni posle više od 20 godina od oružanih sukoba i uprkos niza pravnosnažnih presuda najvišem političkom, vojnom i policijskom rukovodstvu Srbije, kao i obilja dokumentacije o počinjenim ratnim zločinima i odgovornim jedinicama, nije smoglo snage da prihvati i suoči se sa činjenicama onako kako se to očekuje od društva koje teži zajednici demokratskih evropskih država.

Nevladine organizacije su zatražile da nadležni organi Srbije efikasno i brzo procesuiraju sve vinovnike incidenta, javno i nedvosmisleno ga osude i upute podršku naporima aktivista i organizacija za ljudska prava koje se svakodnevno suočavaju sa otporima koji neretko prerastaju u otvoreno nasilje.

“Izostanak bilo koje od zahtevanih mera nedvosmisleno će pokazati da politika Srbije inklinira povratku u onu društveno-političku atmosferu u kojoj su otvoreni fizički napadi na aktiviste civilnog društva i svaki kritički govor, patriotski i prihvatljiv čin”, navodi se u saopštenju.

Do napada je došlo sinoć, kada su aktivisti Inicijative mladih, u znak protesta zbog gostovanja Šljivančanina na tribini vladajuće partije u Srbiji, razvijanjem transparenta sa natpisom „Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama“ prekinuli njegov govor.

Grupa pristalica SNS-a, među kojima i predstavnici lokalne opštinske vlasti u Inđiji, nasrnula je na aktiviste Inicijative mladih, pocepala transparent i nasilno ih izbacila iz prostorije, a tom prilikom je nekoliko aktivista oboreno na pod i šutirano.

Dvoje aktivista je teže povređeno, dok su ostali zadobili povrede glave, a načinjena je i materijalna šteta na njihovim automobilima. Među aktivistima su se nalazili uglavnom studenti, oba pola.

Saopštenje su potpisali Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Građanske inicijative, Centar za praktičnu politiku, Praksis, Centar za unapređivanje pravnih studija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Žene u crnom, Vojvođanski građanski centar, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Beogradski centar za ljudska prava, Građanska akcija Pančevo, Centar za evroatlantske studije, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

(Autonomija)