Skip to main content

Pendarovski i Meta: Što pre odblokirati početak pregovora S. Makedonije i Albanije sa EU

Jugoslavija 11. jan 2022.
< 1 min čitanja

Predsednici Severne Makedonije i Albanije, Stevo Pendarovski i Iljir Meta ocenili su danas u Skoplju da je neohodno da bude odblokiran početak pristupnih pregovora te dve zemlje sa EU i da taj proces što pre započne.

Kako je saopštio Kabinet predsednika Severne Makedonije, Pendarovski i Meta su “konstatovali potrebu za deblokiranje tog procesa i skori početak pristupnih pregovora dve države o članstvu u Evropskoj uniji, što će prema njima, imati pozitivan doprinos sveukupnoj stabilnosti regiona”.

Evropski put Severne Makedonije i Albanije, koje prema Evropskoj komisiji i većini članica EU treba zajedno da započnu pregovore, blokirala je Bugarska vetom na usvajanje Pregovoračkog okvira za Severnu Makedoniju zbog bilateralnog spora.

Sofija istovremeno smatra da početak pregovora dve zemlje treba razdvojiti.

Na sastanku predsednika Severne Makedonije i Albanije, navodi se, razmenjeno je mišljenje o sveukupnim bilataralnim odnosima dve susedne država, pri čemu je izraženo zadovoljstvo pozitivnim razvojem odnosa kroz konstruktivnu saradnju i razmenu poseta na najvišem nivou.

Severna Makedonija i Albanija, kako je ocenjeno, kroz posvećenost dobrosusedskim odnosima daju snažan doprinos prosperitetu, stabilnosti i bezbednosti regiona, kao i njegovom razvoju.

“Dve države, kao saveznici u NATO, daju svoj doprinos i u odbrani vrednosti evroatlantske zajednice”, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Severne Makdonije sa sastanka Pendarovskog i Mete, koji se nalazi u poseti Skoplju.

Pendarovski je na sastanku Meti čestitao na izboru Albanije za nestalnu članicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u periodu 2022-2023.

(Beta)