Skip to main content

Nedeljkov (Crta): Referendum o promeni Ustava nije važna tema ni za medije ni za političare

Vesti 11. jan 2022.
2 min čitanja

Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov izjavio je danas da ta organizacija nije dobila odgovor ni od jedne institucije na pitanje da li je održavanje referenduma o promeni Ustava u nedelju, 16. januara bezbedno sa stanovišta epidemije koronavirusa.

Nedeljkov je za televiziju N1 izjavio da je Republička izborna komisija (RIK) usvojila više mera “kojima se na neki način sprečava širenje zaraze” ali da je ostalo nedorečeno kako će se odgovarati na izazov dominantnog soja koronavirusa – omikron, koji kada je RIK usvojio mere nije bio na vrhuncu.

Prema njegovim rečima to je još jedna od stvari “koja baca dodatnu senku i dokazuje praktično da referendum o najvažnijem aktu u Srbiji nije važna stvar i nije politička tema”.

“To govori o političkoj strukturi i političkoj zrelosti političkog sistema u Srbiji. Zamislite bilo koju razvijenu demokratsku zemlju u Evropi i svetu gde se menja najvažniji pravni akt a da to ne bi bila najvažnija politička tema mesecima a možda i godinama. U Srbiji, ako gledamo medije, referendum nije tema. Referendum je poslednja tema u nizu, sve druge teme su daleko zastupljenije u medijima”, rekao je Nedeljkov i dodao da je to “politička neodgovornost”.

Na pitanje kako ocenjuje primenu dogovorenog sporazuma o poboljšanju izbornih uslova u domenu medija, na primeru referenduma, Nedeljkov je rekao da nije primećeno poboljšanje, i da 85 odsto medijskog prostora pripada predstavnicima vlasti, što su oni najmanje koristili na temu referenduma.

Kako je dodao, prema podacima CRTA, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se na televizijama sa nacionalnom frekvencijom tokom cele prošle godine u proseku pojavljivao “više od jednom dnevno”, dok je samo tokom decembra prošle godine kada je sporazum o poboljšanju izbornih uslova trebalo da se primenjuje, imao “70 uključenja ili gostovanja”.

Nedeljkov je ocenio da je došlo do “pogoršanja zastupljenosti opozicije u medijima”.

(Beta, foto: N1)