Skip to main content

PEN centar: O lektiri ne može da odlučuje sindikat policije, o tome raspravljaju stručnjaci

Info 01. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Začuđeni smo odlukom dve gimnazije da samovoljno izostave roman Dobrila Nenadića Dorotej iz školske lektire"

Srpski PEN centar izrazio je zaprepašćenje vestima da je Sindikat zaposlenih policije zatražio od škola u Srbiji da se roman „Dorotej“, čiji je autor Dobrilo Nenadić, ukloni iz školske lektire.

„Osuđujemo zahtev Sindikata zaposlenih policije prepoznajući u njemu elemente cenzure i zabrane koji moraju biti odbačeni u našem društvu“, navodi se u saopštenju i dodaje da je takav zahtev proistekao iz potpuno pogrešnog čitanja književnosti.

Prema navodima, osim što je izraz nerazumevanja književnosti, taj zahtev je i neprihvatljiva slika javnog govora i društvenog stanja u našoj zemlji.

„O lektiri i književnosti ne može odlučivati nijedan policijski organ, uključujući i bilo koji sindikat policije. Policija treba da, u skladu sa zakonom, brine o bezbednosti građana, a ne o tome šta građani misle i pišu“, tvrde iz tog centra.

Oni odbacuju svaki pokušaj da se književnost svede na pitanje moralno-političke podobnosti, političkog utilitarizma ili političke korektnosti.

„Začuđeni smo odlukom dve gimnazije da samovoljno izostave roman Dobrila Nenadića Dorotej iz školske lektire. Pružamo podršku gimnazijskim profesorima književnosti u odbrani svog profesionalnog integriteta“, poručili su iz te organizacije i dodali da je pitanje lektire važno i da se o njemu može raspravljati u stručnim, profesionalnim, akademskim i književnim krugovima.

(FoNet, Foto: Pixabay)