Skip to main content

PEN centar: Abazovićeve stalne provokacije su pripremna faza projekta ”denacifikacije Balkana”

Jugoslavija 05. авг 2022.
2 min čitanja

Crnogorski PEN centar osudio je svaki oblik nasilja i prijetnji prema građanskim aktivistima.

”Najnoviji primjeri brutalnoga fizičkoga nasrtaja na Anu Pejović, prijetnji Ljubomiru Filipoviću preko društvenih mreža te pretresanja stana i privođenja Bojana Zvicera pokazuju da se inspiratori gaženja ljudskih prava, gušenja građanskoga aktivizma i podsticanja nasilja danas nalaze i u crnogorskim državnim institucijama. Svojim izjavama i potezima, ali i nečinjenjem i zataškavanjem slučajeva prijetnji, predstavnici vlasti podstiču nasilje po pravilu usmjereno na jednu ciljnu grupu – promotere Crne Gore kao građanske i sekularne države”, navodi se u saopštenju PEN centra.

Ilustrativno je u tom pogledu, kako dodaju, ponašanje premijera Dritana Abazovića.

”Abazović konstantnim targetiranjem intelektualaca, građanskih aktivista, novinara i političara koji se otvoreno protive kleronacionalističkim tendencijama u društvu – prozivkama da su ekstremisti, fašisti, povezani s korupcijom i kriminalom – kreira ambijent u kojem je nasilje prema njima ne samo dozvoljeno već i poželjno. Abazovićeve stalne provokacije, baš kao i pozivi njegova intimusa Joanikija II na „čišćenje“ Crne Gore od „ustašluka“, djeluju kao pripremna faza za projekat Aleksandra Vučića koji već uveliko najavljuju njegovi najbliži saradnici pod nazivom „denacifikacija Balkana“. U moru patoloških laži, podmetanja i izvrtanja stvarnosti Abazoviću se mora priznati da ocjena kako su nacionalizam i korupcija bliski u njegovu slučaju dobija punu potvrdu”, ističe se u saopštenju.

PEN centar smatra da je Abazović danas u Crnoj Gori ”najdosljedniji seiz velikosrpskog nacionalizma iza kojega su ostale desetine hiljada ubijenih i nestalih i milioni raseljenih tokom 90-ih godina XX vijeka”.

”Dok velikosrpski nacionalizam prijeti da ponovo zapali Balkan, Abazović najuticajnijoj prekograničnoj ispostavi te ideologije – Beogradskoj patrijaršiji – u nezapamćenoj koruptivno-kriminalnoj operaciji poklanja na dar crnogorsku istoriju i budućnost te 52 km2 najvrednijega sakralnog nasljeđa i imovine pride. Dok u ime tog istog nacionalizma Abazović u sred Potočara relativizuje genocid u Srebrenici, njegova partija u svom jučerašnjem saopštenju naziva zločinom istorijski događaj koji se u Republici Hrvatskoj slavi kao zvanični državni praznik – Dan pobjede. Sprega razornoga nacionalizma i koruptivno-kriminalnih radnji čiji je realizator Dritan Abazović prije ili kasnije moraće dobiti i svoj sudski epilog”, navodi se u saopštenju.

Kako zaključuju iz PEN centra, o učestalim napadima na građanske aktiviste i atmosferi prijetnji i linča koju kreira aktuelna autoritarna vlast u Crnoj Gori, izvijestiće sve relevantne međunarodne adrese.

(Gradski portal, Foto: N1)