Skip to main content

PEN centar: Abazović nastavlja s ugrožavanjem nacionalnih interesa potvrđujući nečasnu ulogu Vučićeve marionete

Jugoslavija 01. dec 2022.
3 min čitanja

"Ignorišući činjenicu da je na čelu vlade u tehničkome mandatu, kao i istraživanja javnoga mnjenja koja pokazuju da njegovu vladu podržava tek 2,8% građana, Abazović nastavlja s kampanjom ugrožavanja nacionalnih interesa"

„Iako je prošlo već tri i po mjeseca otkako je Skupština Crne Gore uskratila povjerenje vladi Dritana Abazovića – koju su u međuvremenu napuštila čak četiri ministra – odlazeći premijer Abazović nastavlja sa zloupotrebom ovlašćenja i sprovođenjem autokratskih metoda gurajući državu u sve veću političku, ali i bezbjednosnu nestabilnost“, podsjećaju iz Crnogorskog PEN centra.

Oni su se oglasili povodom, kako ističu, antidržavnog djelovanja odlazećeg premijera i stigmatizacije građanskih aktivista.

„Ignorišući činjenicu da je na čelu vlade u tehničkome mandatu, kao i istraživanja javnoga mnjenja koja pokazuju da njegovu vladu podržava tek 2,8% građana, Abazović nastavlja s kampanjom ugrožavanja nacionalnih interesa istrajavajući na privatnom projektu Aleksandra Vučića i Edija Rame – Otvoreni Balkan – i istovremeno podstiče stigmatizaciju građanskih aktivista i novinara“, dodaju iz PEN-a.

Napominju da najnovija Abazovićeva izjava, u kojoj najavljuje da bi Crna Gora možda već „śutra trebala da aktivira“ pristupanje kontroverznom projektu Otvorenoga Balkana dokazuje da je njegov jedini zadatak da Crnu Goru obesmisli kao državu, promijeni njen unutrašnji karakter i, kako kažu, po direktivi nalogodavaca iz Beograda utopi je u Srpski svet kao krajnji cilj tzv. Otvorenoga Balkana.

Uslijedila je ta izjava, kažu, nakon otvorene najave Abazovićevog potpredśednika Jokovića da je pristupanje Crne Gore Otvorenom Balkanu prioritet odlazeće vlade.

„Drsko izvrtanje činjenica za kojim poseže Abazović nastojeći da kritičare problematičnoga Vučić-Raminog projekta predstavi kao neprijatelje „regionalne saradnje“ samo je dodatna potvrda njegove nečasne uloge Vučićeve marionete. Regionalnu saradnju kakvu podstiče nedavno oživljeni Berlinski proces, zasnovanu na evropskim principima i vrijednostima i koordinisanu od strane Evropske unije, danas u Crnoj Gori niko ne osporava. Međutim, do danas izvan smokvinog lista „regionalne saradnje“ ni Abazović niti iko od njegovih bliskih saradnika nije ponudio nijedan valjan argument u prilog tezi da će pristupanje projektu Otvorenog Balkana donijeti bilo kakvu korist Crnoj Gori“, ukazuju iz Crnogorskog PEN-a.

Naprotiv, kako podsjećaju, od predstavnika civilnog sektora, ekonomskih stručnjaka, predstavnika poljoprivrednih proizvođača, ali i iz Ministarstva evropskih poslova i od doskorašnje bliske Abazovićeve saradnice Jovane Marović – a od prije neki dan i iz Evropskoga parlamenta – čulo se mnogo kredibilnih argumenata koji upozoravaju na moguće pogubne ekonomske, privredne, bezbjednosne i političke posljedice koji taj projekat može izazvati u Crnoj Gori.

„U analizi Ministarstva evropskih integracija upozoreno je na netransparentnost toga procesa, a Evropski parlament decidno je pozvao države Zapadnoga Balkana da izraze „jasnu rezervu“ prema tome projektu, koji, kako precizno proizilazi iz preporuka Evropskoga parlamenta u novoj strategiji proširenja EU, „nije zasnovan na pravilima EU“. Makar bio premijer i u tehničkome mandatu Abazović bi morao da vodi računa u prvome redu o crnogorskim nacionalnim interesima, a ne o velikodržavnim interesima suśednih država“, poručuju iz PEN-a.

Takođe, upozoravaju Abazovića da bi „eventualnim samovoljnim pristupanjem Crne Gore tzv. Otvorenome Balkanu, kakvo najavljuje, direktno prekršio Krivični zakonik Crne Gore u kojem je članom 357 za akt protivustavnoga potčinjavanja Crne Gore nekoj drugoj državi propisana kazna zatvora od tri do petnaest godina“.

„Istovremeno s najavama inicijativa koje su u direktnoj suprotnosti s euroatlantskim usmjerenjem Crne Gore, Dritan Abazović preko svojih propagandnih punktova u ANB-u i režimskim medijima podstiče progon i stigmatizaciju novinara i građanskih aktivista. Nakon što je razobličena manipulativna propagandna shema pomoću koje je nekoliko građanskih aktivista i novinara dospjelo na BIRN-ovu listu pripadnika ekstremističkih i radikalno desničarskih grupa, Abazovićevi propagandisti započeli su kampanju opravdavanja skandalozne hajke na borce protiv ekstremizma u Crnoj Gori“, napominju iz PEN-a.

Umjesto da nakon, kako dodaju, brojnih kredibilnih reakcija iz regiona uklone s liste ekstremista ljude koji su među najglasnijim kritičarima fašizacije i klerikalizacije društva, Abazovićevi medijski pioni samo su djelimično modifikovali listu, uklonivši s nje samo dva imena, a zadržavši na njoj Bogougodnice, kao navodno ekstremističku grupu – lažno prikazujući protest protiv zabrane abortusa kao „protest protiv abortusa“ – te nastavljajući otvoreni progon Maje Miličković i Tatjane Pavićević.

„Na listi se i dalje nalazi nepostojeća grupa „Pokret Komite i patriote Crne Gore“ te u okviru nje građanski aktivisti Predrag Vušurović, Nebojša Mrvaljević, Tatjana Knežević-Perišić, Draško Martinović i Aleksandar Saša Zeković. Bezočni pokušaji diskreditacije nespornih promotera građanskoga društva najava su nekih novih fabrikovanih afera i novih crnih lista kojima će se pokušati oblatiti, zastrašiti i ućutkati kritičari aktuelnoga autokratskoga i antidržavnoga režima. Sramnoj hajki pridružili su se, svako na svoj način, i kolumnisti propagandne platforme Vijesti Brano Mandić, Balša Brković i Željko Ivanović, demonstrirajući sramotno servilnu bezrezervnu privrženost širenju dezinformacija i etiketiranju građanskih aktivista i novinara“, ukazuju iz PEN-a.

Kako dodaju, „ni Konatarova Pobjeda ranih 90-ih nije uspijevala doseći nivo ogavne propagandne vulgarizacije i fabrikovanja, kakav danas reprezentuje propagandna platforma Vijesti“.

Napominju i da će Crnogorski PEN centar, u skladu sa svojom misijom odbrane slobode govora i izražavanja, nastaviti da upozorava na sve perfidne manipulativne strategije kojima se danas iz propagandnih centara koji su na usluzi autokratskim i imperijalnim apetitima Aleksandra Vučića, odnosno Vladimira Putina, širi govor mržnje i podstiče progon kritičkih intelektualaca, građanskih aktivista i novinara.

„O tome, kao i o opasnim destabilizujućim namjerama trenutnoga premijera, nelegitimne Vlade i „skupštinske većine“, nastavićemo da obavještavamo i naše međunarodne partnere“, poručuju iz Crnogorskog PEN centra.

(Portal Analitika, foto: N1)