Skip to main content

Pećinci: Uhapšen bivši predsednik opštine pa raspušten lokalni parlament

Autonomija 09. jan 2014.
15 min čitanja

Poslednjih dana oktobra postalo je jasno da će u Pećincima biti raspušten lokalni parlament, pošto se sednice Skupštine nisu održavale više od tri meseca. Poslednja sednica Skupštine opštine održana je 19. jula. Od tada je jednom pokušano sazivanje odbornika 18. oktobra, ali sednica nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Vlada Srbije imenovala je 8. novembra Privremeni organ u opštini Pećinci, nakon što se lokalna skupština nije sastajala duže od tri meseca. Privremeno veće funkciju organa vlasti može da obavlja najduže 60 dana. Nakon toga, 45 do 60 dana je rok za sprovođenje izbornih radnji, što znači da bi krajem marta 2014. mogli biti održani vanredni lokalni izbori u Pećincima.

U toj opštini je na vlasti bila koalicija koju su činili Grupa građana “Luki”, Ujedinjeni regioni Srbije, Srpska napredna stranka, Nova Srbija, Jedinstvena Srbija i Socijalistička partija Srbije. Iako je DS osvojio skoro 40 odsto glasova na izborima i počeo da formira opštinske organe, odbornici pomenute grupe građana preko noći su se predomislili i rešili da promene koalicionog partnera.

Nekoliko meseci pre raspuštanja parlamenta predsednik opštine Sava Čojčić i odbornici URS-a kolektivno su pristupili “naprednjacima”. Iako je na prvi pogled delovalo da je SNS pristupanjem odbornika URS-a samo učvrstio svoje pozicije, odnosi unutar vladajuće koalicije čiji najbrojniji koalicioni partner je ustvari grupa građana „Luki“ očigledno su se poremetili.

Samo mesec dana pre raspuštanja skupštine uhapšen je bivši predsednik opštine Siniša Vukov, zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i falsifikovao službene isprave. Po mišljenju DS-a, on je u pritvoru zadržan taman toliko da ne bude u prilici da pruži podršku novoj odborničkoj većini i doprinese promeni vlasti u Pećincima i za sve okrivili Savu Čojčića. Jer, Apelaconi sud doneo je odluku da ga pusti da se dalje brani sa slobode, pošto se Čojčić nije odazvao ni sedmom pozivu da svedoči u postupku protiv Vukova.

Početak kraja – Hronologija događaja

Pre odluke Vlade Srbije, Skupština opštine Pećinci 8. novembra ustvari je nakratko dobila novu većinu, pošto je 16 odbornika iz redova SNS, DS i Jedinstvene Srbije održalo sednicu u lovačkom domu. Oni su tada tvrdili da ih Sava Čojčić, koga su tog dana smenili, nije pustio u zgradu opštine pa su bili primorani da zasedaju u alternativnom prostoru. Funkcioner DS-a Živko Marković rekao je da je inicijativa 16 odbornika dokument interne prirode kojim su predsednika SO Pećinci Nikolu Radosavljevića (SNS) obavestili da postoji nova većina i da treba da zakaže sednicu. Marković je tada optužio Čojčića da je angažovao privatno obezbeđenje koje odbornike i predsednika skupštine nije pustilo u zgradu pa je sednica održana u lovačkom domu. Marković je rekao i da je najvažnija odluka razrešenje dužnosti Save Čojčića i imenovanje Milenka Đurđevića (SNS) na mesto novog predsednika opštine. Takođe, 16 odbornika imenovalo je i novo Opštinsko veće u kojem je jedno mesto dobio član Socijalističke partije Srbije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sava Čojčić, predsednik

Prema Markovićevim rečima, pojedini odbornici su počeli da uviđaju da ovo ne vodi ničemu i zato je došlo do ovakvog epiloga. “U momentu kada je Čojčić prešao u SNS došlo je do raspuštanja lokalnog odbora SNS-a. Predsednik skupštine to više nije mogao da izdrži i sa nama je formirao dovoljan broj odbornika da napravimo novu većinu. Međutim, obe strane imale su isti broj odbornika na svojoj strani, a Vukov je bio u pritvoru i nije mogao da prisustvuje sednici. Čojčić je namerno opstruirao i nije se pojavljivao na suđenju da da iskaz, što je dovelo do krize skupštine. Istina je da smo nakon tri meseca formirali novu većinu, ali na najlegitimniji način jer postoje objektivni razlozi za to“, ocenio je tada Marković.
Sava Čojčić je saopštio da je na inicijativi koju je grupa odbornika predala na pisarnici Opštine Pećinci 15. novembra jasno naznačeno da je predloženi datum za održavanje sednice 18. decembar 2013. godine i da opštinsko rukovodstvo nema saznanja da je ikakva sednica Skupštine opštine bila zakazana za 8. novembar. “Pored toga, skupština ne funkcioniše već duže vreme, o čemu smo obavestili Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave i očekujemo da Vlada Srbije uvede privremene mere u opštinu Pećinci”, naveo je Čojčić u saopštenju za javnost.

Sednici lokalnog parlamenta prisustvovao je i demokrata Siniša Vukov, nakon što je odlukom Apelacionog suda pušten na slobodu. Vukov je time praktično dao kvorum novoj odborničkoj većini u lovačkom domu. Međutim, iste večeri Vlada Srbije uvela je privremene mere i raspustila Skupštinu opštine Pećinci, a već 10. novembra održana je i prva sednica Privremenog organa, kojim predsedava dosadašnji predsednik opštine Sava Čojčić. On je tada izjavio da će Privremeni organ, koji obavlja tekuće poslove iz nadležnosti Skupštine opštine, imati jasan kontinuitet sa dosadašnjom lokalnom vlašću. Za predsednika Privremenog organa, dakle, imenovan je Sava Čojčić, a članovi su dosadašnji pomoćnik predsednika opštine Milenko Velikić iz SNS-a, dosadašnji zamenik predsednika Skupštine opštine Borislav Petković iz SPS-a, Milorad Pantić iz Grupe građana “Luki” i Jovan Ćirić iz PUPS-a.

“Jasno je da pokušaji blokade funkcionisanja lokalne samouprave od strane interesne grupe odbornika predvođene Demokratskom strankom nisu urodili plodom. Lokalna samouprava će nastaviti da funkcioniše pod upravom Privremenog organa, koji će donositi sve ključne odluke do raspisivanja lokalnih izbora”, naveo je Čojčić i ocenio da građani nemaju razloga za zabrinutost, jer će lokalna samouprava nastaviti da radi u njihovom interesu, a odluke će zbog uvođenja Privremenog organa biti donošene „čak i brže zbog skraćenih procedura“.

Živko Marković je rekao da je privremeni organ u Pećincima uveden bespotrebno, jer je sednica Skupštine održana u Lovačkom domu donela novu većinu, i ocenio da je privremeni organ loše rešenje za građane. “Mislim da je ishitreno doneta ta odluka, iako su postojali uslovi. Mi smo imali dva pokušaja i pre sednice 8. novembra da je održimo, ali problem je bio samo u bahatosti dosadašnjeg predsednika opštine Čojčića. Inače bismo uspeli u tome. Čudno je da je iste večeri došlo do uvođenja privremenih mera u opštini, bez ikakve prethodne najave. Praksa je do sada uvek bila da, ako se i stvori nova većina nakon isteka zakonskog roka, skupština nastavi sa radom”, kazao je Marković.

Prema njegovim rečima, privremena uprava je mera koja služi samo da se ne formira “druga većina” u opštini i dodao da je razočaran potezom vlade, jer se rukovodila time da joj je “simpatičan neki predsednik opštine”. Takođe je ocenio da se Čojčić tokom svog mandata ponašao bahato, uveo dikaturu u Pećince, menjao brave u zgradi i “čuvao” skupštinsku salu od odbornika koji bi u njoj trebalo da rade. “To je osionost, sirovost i bahatost koja je nezapamćena. Oni su uspeli da poremete međuljudske odnose u svim javnim ustanovama i preduzećima, ljudi su zastrašivani, ucenjivani i prećeno im je otkazima”, kazao je Marković.

Sava Čojčić tvrdi da su optužbe opozicije na njegov račun „klasična zamena teza“. „Sada oni koji nisu dolazili na skupštinska zasedanja, a to su odbornici opozicije predvođeni Živkom Markovićem i nekoliko odmetnutih naprednjaka na čelu sa Nikolom Radosavljevićem, optužuju mene da sam opstruisao rad Skupštine opštine. Gospodin Radosavljević je u to vreme bio predsednik skupštine i zakazivao je sednice na kojima se ni sam nije pojavljivao, a gospodin Marković uvođenje privremenih mera i vanredne izbore smatra svojim uspehom, pa se pitam kako bih onda ja koji sam sve vreme pozivao na razum mogao da budem krivac što Skupština nije zasedala duže od 90 dana“, rekao je Čojčić.

Već 22. novembra Privremeni organ je zasedao po drugi put i doneo odluke o prestanku funkcije predsedniku Skupštine opštine, zameniku predsednika Skupštine opštine, sekretaru Skupštine opštine, predsedniku opštine, njegovom zameniku i pomoćnicima. Dužnosti su razrešeni i predsednici, zamenici i članovi skupštinskih komisija, kao i članovi Opštinskog veća. Na sednici je usvojen Poslovnik o radu Privremenog organa, a za sekretara Privremenog organa je izabrana diplomirana pravnica Dragana Jovičić, koja je do sada bila načelnica Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove.

Sava Čojčić je naglasio da je jako bitno to što su članovi organa već u prvih nekoliko dana pokazali da su spremni da rade. “Izuzetno je važno da službe funkcionišu kao što smo i očekivali“, rekao je Čojčić i za sutradan najavio, što se i dogodilo, novu sednicu na kojoj je jedna od odluka bila usvajanje Prostornog plana opštine, koji je, smatra Čojčić, od ključnog značaja za dalji razvoj opštine, dolazak novih investitora i samim tim poboljšanje kvaliteta života građana.

Na pitanje šta će preduzeti u periodu do narednih izbora kako bi opšina što bolje funkcionisala, Čojčić je odgovorio da Privremeni organ već preduzima sve što je u njegovoj moći da usvoji sve odluke koje su od ključnog značaja za uspešno funkcionisanje lokalne samouprave i za život građana. „Tu mislim na odluke poput usvajanja programa davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, usvajanja Prostornog plana opštine ili odluke o formiranju poljoprivrednog fonda. Sve su to odluke sa kojima kasnimo, jer se Skupština nije sastajala mesecima. Radimo ubrzanim tempom i polako sustižemo rokove“, rekao je Čojčić i precizirao da će na licitaciji biti ponuđeno 2.200 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini i da očekuje prihod od oko 20 miliona dinara.

Bugarski: Zašto nema DS-a u Privremenom organu

Vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski pozvao je više puta Vladu Srbije, nakon njene odluke da imenuje Privremeni organ u opštini Pećinci, da u rad tog tela uvrsti i predstavnika DS-a, jer bi to bilo u skladu sa demokratskim standardima. “Nećemo ćutati ako to ne urade. To će biti signal da SNS, kao vodeća stranka vladajuće koalicije u Srbiji, nema kapacitete za razumevanje nivoa odgovornosti koji se odnosi na demokratizaciju Srbije”, kazao je Bugarski i ocenio da je često na delu “degradacija demokratskog sistema”, koja se najviše oseti u opštinama u Vojvodini.
„Odluka vlade nije ni u skladu sa zakonom koji vrlo jasno kaže da mora da bude oslikana struktura parlamenta u privremenom organu ili veću. Pošto u Pećincima nema članova DS to je jasna poruka da nije ispoštovan zakon, ali na kraju ni volja građana. Na istoj sednici Vlade Srbije korištena su dva aršina. U slučaju Beograda postavljeno je pet potpuno nezavisnih ljudi, među kojima i predstavnik DS-a, ali bez dotadašnjeg gradonačelnika Dragan Đilasa. Sa druge strane, u Pećincima se postavlja čovek koji je do juče bio predsednik opštine. što je po meni čista zloupotreba države zarad ispunjenja niskih i najprimitivnih stranačkih interesa“, rekao je Bugarski.

Grb_Opstine_Pecinci_429
Grb Pećinaca

Predsednik Opštinskog odbora DS u Pećincima Živko Marković podsetio je da je ta stranka na proteklim lokalnim izborima osvojila 37 odsto glasova i ocenio da bi trebalo da joj pripadnu dva mesta u Privremenom organu. „Ja ne znam pod kojim obrazloženjem SPS ima predstavnika, a osvojio je samo dva odbornička mandata, PUPS ima jednog, a SNS čak dva iako je osvojio četiri mandata. Najveći paradoks je da je za predsednika Privremenog organa postavljen čovek koji je doprineo da do toga dođe i koji je najodgovorniji za novonastalu situaciju. Zamislite da smo mi predložili Dragana Đilasa za predsednika Privremenog organa u Beogradu, pa cela Srbija bi poskakivala“, naveo je Marković.

Međutim, Sava Čojčić ne vidi nikakav problem u tome što ga je vlada imenovala za predsednika privremenog organa. „Imenovanjem Privremenog organa Vlada Srbije je jasno pokazala kome je ukazala poverenje da vodi opštinu do lokalnih izbora i ja ću se zajedno sa saradnicima truditi da to poverenje opravdam“, kazao je Čojčić. Na pitanje da li smatra da je u Privremenom organu trebalo da se nađu i članovi DS-a, Čojčić je odgovorio da sa DS-ove predizborne koalcije sedi jedan predstavnik u tom telu. „Demokratska stranka u našoj opštini nije samostalno izašla na izbore, već na koalicionoj listi sa PUPS-om i LDP-om, a mi u Privremenom organu imamo predstavnika te liste. Pored toga, iz nadležnog ministarstva je poslat dopis centrali Demokratske stranke na koji nije stigao nikakav odgovor“, tvrdi prvi čovek Pećinaca.

Zbog čega se Čojčić nije odazivao pozivu da svedoči

Mesec dana pre raspuštanja skupštine, kako rekosmo, uhapšen je bivši predsednik opštine Siniša Vukov. On se tereti da je potpisao i overio ugovor o kreditu zaključen između AIK banke i preduzeća Graditelj NS u iznosu od 189 miliona dinara. Pošto Graditelj NS nije vraćao rate kredita predviđene ugovorom, već ih je plaćala Opština Pećinci, Vukov je osumnjičen da je navedenom preduzeću pribavio imovinsku korist u iznosu dobijenog kredita. Kako se navodi u prijavi, Opština Pećinci je na ovaj način oštećena za 80 miliona dinara, a ugovori o zalozi, menice i ovlašćenja izdata AIK Banci nisu bili zavedeni u Delovodniku Opštine Pećinci zbog čega se Vukov tereti i za falsifikovanje službene isprave.

Siniša Vukov je u više navrata odbacio krivicu i kao jedan od razloga naveo uređenje najatraktivnije opštinske lokacije ukupne površine 13 hektara, koja vredi četiri miliona evra, ali je besplatno ustupljena nemačkoj kompaniji Boš (Bosch). „Od Vlade Srbije smo kao neku vrstu kompenzacije za vrednost zemljišta trebali da dobijemo oko 50 miliona dinara, jer smo uredili zemljište, ali nam novac nije isplaćen. Budući da je došlo do izbora nove vlade u Republici, ona nije ispoštovala obavezu da nastavi finansiranje izgradnje kanalizacione mreže i prečistača otpadnih voda u Šimanovcima, što je već trebalo da bude realizovano u iznosu od 140 miliona dinara, tako da je dug ostao“, rekao je Vukov pre otprilike godinu dana, kada je Čojčić već u medijima počeo da licitira sa njegovim hapšenjem.

Živko Marković tvrdi da potraživanja Graditelja NS nisu sporna jer je firma uradila posao za koji nije u potpunosti plaćena. On smatra da je osnovni problem što je italijanska kompanija Bernardi, koja je prvobitno trebala da investira na spornoj lokaciji, ostala dužna oko sedam miliona evra za uređenje lokacije. „Kada je ona data Bošu, država je obećala da će nas obeštetiti, jer su dobili lokaciju besplatno, ali nam do danas nam nisu refundirana uložena sredstva. Graditelj NS je bio korektan i nije nas tužio, već je podigao kredit koji smo mi sada dužni kao opština da otplaćujemo“, rekao je Marković.

Pored skidanja krivice sa svog dugogodišnjeg najbližeg saradnika, Marković tvrdi da je sudski postupak protiv Vukova izmontiran samo da ne bi mogao da prisustvuje sednicama lokalnog parlamenta i samim tim je poslužio da „produži“ vladavinu “naprednjaka” u ovoj sremskoj opštini. „Svi pozvani svedoci dali su izjave u roku od 10 dana, osim Čojčića koji se sedam puta nije odazvao. Vukov je zadržavan u pritvoru pod izgovorom da bi mogao da utiče na Čojčića kao svedoka, iako privatno ne razgovaraju, a Čojčić je upravo kao predsednik opštine i podneo krivičnu prijavu protiv Vukova. To je po meni čist bezobrazluk i nema veze sa realnošću“, kazao je Marković.

Uz podsećanje da je u prethodnom opštinskom madatu Čojčić bio zamenik Siniše Vukova i da ga od preuzimanja funkcije javno kritikuje i optužuje, Branislav Bugarski u Čojčićevom neodazivanju sudskim pozivima da svedoči vidi „jasnu liniju zloupotrebe demokratskog sistema“. On je Čojčićeva istupanja doveo u vezu sa „primitivnim političkim instinktom za puko ostajanje na vlasti, bez jasnih stavova i konsekvetnog mišljenja. „Ako je Vukov lopov i ti si to znao, zašto onda nisi izašao iz većine u prošlom mandatu, a da li je on lopov neka se prvo dokaže na sudu, bez tvojih prethodnih komentarisanja. Ako ti misliš da ćeš blaćenjem nekoga izgraditi svoju poziciju, kad-tad će ti se to kao bumerang vratiti. To nisu vrednosti na kojima treba da se bazira društvo u Vojvodini i Srbiji. Očigledno je da u Srbiji vlada glad za vlašču jer nemamo borbu ideja i koncepta nego borbu tabloidizacije, pljuvačine, blaćenja i uništavanja ljudi, bez prethodnog dokazivanja da su ti ljudi krivi za protivpravne radnje“, smatra Bugarski.

Sava Čojčić odbacio je tvrdnju da se namerno nije pojavljivao pred sudom i dodao da je pravi razlog za neodazivanje na pozive da svedoči bio sticaj različitih okolnosti. „To je sve samo sticaj okolnosti. Desilo se tako da sam u zakazanim terminima bio ili na sastancima u Vladi Srbije ili u inostranstvu na razgovorima sa potencijalnim investitorima, a u jednom terminu sam bio bolestan i nisam bio u mogućnosti da se pojavim“, kazao je Čojčić.

Budžet opštine još uvek je u blokadi

Sava Čojčić je rad lokalne samouprave u 2013. godini ocenio kao “više nego dobar”. “S obzirom na uslove u kojima smo radili, a pod tim pre svega podrazumevam blokadu računa zbog nasleđenih dugovanja i blokadu rada Skupštine opštine, smatram da je lokalna samouprava radila više nego dobro. I pored blokade računa, sa kojeg nam se svakodnevno skida polovina priliva, ipak uspevamo da izmirujemo obaveze u rokovima i da isplaćujemo plate zaposlenima, a uspevamo i da obezbedimo sredstva za rešavanje gorućih problema na teritoriji naše opštine“, rekao je Čojčić.

Pecinci Bosch
Zašto kasni Boš?

I pored te činjenice, on ne misli da je opštinska vlast ni na jednom polju posebno podbacila, iako uvek može bolje. „Mi ćemo se truditi da u 2014. godini tako i bude. Najveći uspeh je svakako to što uspevamo da obezbedimo uslove za nastavak realizacije najveće investicije u Srbiji, investicije nemačke kompanije Boš, i to što i pored blokade računa uspevamo da funkcionišemo. Postoji još jedna stvar na koju sam jako ponosan, a to je jednokratna podrška porodicama novorođenčadi, koju smo za samo godinu i po dana udesetostručili“, kazao je Čojčić.

Iako je opštinski budžet prvobitno projektovan na 1,32 milijardi dinara, rebalansom je predviđeno da na prihodovnoj strani bude 1,1 milijarda. Čojčić je naveo da je za 11 meseci realizovano 859,2 miliona dinara i da očekuje da će ovako projektovan budžet biti realizovan 90 odsto. „Planirani prihod od 250 miliona dinara na ime zakupa građevinskog zemljišta nije ostvaren, a na ime transfera sa drugih nivoa vlasti ostvarili smo 120 miliona. Od planiranih 303 miliona za održavanje kapitalnih objekata realizovano je 105 miliona“, rekao je Čojčić.

Kada je reč o rashodnoj strani budžeta, pored redovnog finansiranja ustanova i javnih preduzeća čiji je osnivač, opština je sa 50 miliona pomogla rad nevladinih organizacija, od čega je polovinu dobio Sportski savez opštine, preko kojeg se finansira kompletan amaterski i školski sport u opštini. „Crveni krst je dobio 7,5 miliona, verske zajednice 10 i sva ostala udruženja i nevladine organizacije oko 7,5 miliona dinara. Naravno tu su i oko 120 miliona koji su nam do sada uzeti blokadom računa zbog dugovanja koja su napravili naši prethodnici rasipničkim ponašanjem, a koja mi sada moramo da otplaćujemo“, rekao je Čojčić.

Malo je reći da njegovo mišljenje ne deli opozicija, tačnije Demokratska stranka, koju je Čojčić i direktno prozvao za rasipništvo u prethodnom manadatu. „Mi smo radili dosta na poboljšanju lokalne infrastrukture. Asfaltirali smo ulice i na desetine kilometara lokalnih puteva, izgradili kanalizaciju u nekoliko mesta, uredili centar Pećinaca, završili školu u Ašanji i dosta igrališta. Tokom njihove vlade došlo je do potpunog zastoja i čak su doveli opštinu u blokadu. Stalno spočitavaju nama da smo krivi zbog blokade, a ustvari su krivi oni zbog svog ludila i bahatosti“, uzvraća Živko Marković.

On tvrdi da novu vlast od samog početka karakteriše „velika količina osionosti, bahatosti, nerazumevanja i demonstriranja sile“. “Imam utisak da je u opštini primenjen model vladanja koji je karakterističan za preduzeće ’Luki komerc’ što je apsolutno nedopustivo. Uspeli smo da stvorimo sjajne kadrove i opština je funkcionisala besprekorno. Prvo što su uradili bilo je sklanjanje tih kadrova i preraspodela radnika na neka udaljena mesta kako bi im se stavilo do znjanja da su suvišni i nepotrebni, što je na kraju rezultovalo i otkazima“, rekao je Marković.

Prvi čovek pećinačkog DS-a optužio je lokalnu vlast da je nekontrolisano zapošljavala ljude u opštinskoj upravi i po agencijama. „Što je najgore, dovedeno je na desetina ljudi sa strane, a građani Pećinaca nisu imali prioritet. Uloga opštine morala bi da bude stvaranje povoljnog investicionog ambijenta i da kod investitora insistira da zapošljava ljude iz naše sredine. Oni ne da to nisu uradili, već su doveli i mnogo ljudi sa strane, pa su čak zaposlili električara iz Borče, kao da nema dovoljno električara u Pećincima“, istakao je Marković.

Bošova fabrika već je trebala da počne da radi

Živko Marković tvrdi da je dominantna karakteristika nove vlasti da nije dovela nijednu investiciju, a da i najavljeno otvaranje fabrike Boš kasni. „Oni se hvale investicijom Boša, a isti taj Boš smo doveli bivši predsednik opštine i ja, nakon što smo sa njima održali 24 razgovora. Pola Srbije je bilo zaintersovano za Boš, ali smo mi uspeli da ih dovedemo. Nama je Boš bio interesantan jer bi to dovelo do realizacije još nekih investicija iz Nemačke. Međutim, koliko imam informaciju, oni se već sada spotiču jer je došlo do velikog broja nesporazuma i nezadovoljni su ponašanjem opštine. Već je trebalo da fabrika bude otvorena i očigledno je da ima nesporazuma“, rekao je Marković.

Na pitanje može li na bilo koji način novonastala situacija da ugrozi investicije u Pećincima, pre svega Bošovu, Sava Čojčić odgovorio je odrečno. „Bošova investicija ni na koji način neće biti ugrožena, jer je to investicija koja je od značaja za celu Srbiju i za njenu realizaciju imamo punu podršku vlade, a usvajanjem Prostornog plana stvorili smo uslove i za dolazak novih investitora. Svakom investitoru smo bez obzira na situaciju spremni da maksimalno izađemo u susret i pružimo punu logističku podršku“, kazao je on.

Iako je Bošova fabrika trebalo već da počne da radi i da je svečano otvori potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić, što je i on sam potvrdio 16. septembra, to se do danas nije dogodilo. Ni predsednik Privremenog organa nije mogao da precizno kaže šta se trenutno dešava. „Fabrika je trenutno, koliko sam informisan, u probnom radu i očekuje se zvaničan početak rada, ali za sva unutrašnja pitanja morate se obratiti predstavnicima Kompanije Boš“, rekao je Sava Čojčić.

Branislav Bugarski koji je bio i direktor pokrajinskog VIP fonda, priseća se da je maja 2010. u Beču održao prvu prezentaciju Bošu, kada je ideja bila da se fabrika gradi u Novom Sadu, ali je kasnije, uz podršku ministarstva, odlučeno da bude u Pećincima. „Bilo je mnoštvo problema i izazova da se pripremi plac koji bi odgovarao Bošu. Jasno je da su građevinski radovi vrlo odmakli, ali mi nije poznato zbog čega još zvanično nije počela proizvodnja“, rekao je Bugarski i upozorio da bi najnovija događanja u Pećincima mogla da utiču na investiciju ako opština nije u administrativnom delu ispoštovala dogovor.

Početak izgradnje fabrike automobilskih sistema brisača kompanije Boš svečano je obeležen 25. septembra prošle godine. Investicija je vredna 71 milion evra, a predviđeno je da do 2019. godine bude otvoreno 620 novih radnih mesta. Generalna direktorka kompanije Boš za Srbiju Jovanka Jovanović rekla je tada da će proizvodni pogon ukupne površine 22.000 metara kvadratnih biti izgrađen za samo godinu dana od potpisivanja okvirnog ugovora sa Vladom Srbije. Tadašnji ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da će Vlada Srbije nastaviti da pomaže Pećince kroz obezbeđivanje nedostajućih sredstava, kako bi kompletna industrijska zona bila bolje infrastrukturno opremljena. U konkrenom slučaju, u Šimanovcima. gde se fabrika Boš nalazi, oko 30 kilometara kanalizacione mreže je bez kolektora, a prema obećanjima iz Vlade Srbije biće obezbeđeno oko 500 miliona dinara za nastavak radova u Radnoj zoni Šimanovci.

I šta sad? 

pecinci
Čekajući izbore…

S obzirom na to da je raspušten lokalni parlament i da će Privremeni organ vrlo brzo morati da raspiše vanredne lokane izbore u Pećincima, postavlja se pitanje kako će najveće stranke nastupiti na njima. Ovo pitanje posebno se odnosi na SNS, koja je na prethodnim izborima osvojila svega četiri mandata, ali je stranci na globalu enormno porasla popularnost kod građana. S obzirom na to da se stranka u Pećincima podelila i da su po svemu sudeći iz nje istupili „stari“ članovi, odgovor koji se nameće je da će Sava Čojčić predvoditi listu jer je dobio puno poverenje Vlade Srbije (čitaj: Aleksandra Vučića).

Uz ponovljeni stav da je do razmimoilaženja u SNS-u došlo zbog toga što se neki odbornici nisu rukovodili u svom ponašanju ni interesima građana, ni stranačkim interesima, već isključivo ličnim interesom, Sava Čojčić je najavio da bez obzira na odlazak nekih ljudi očekuje pobedu na izborima. „SNS će na lokalnim izborima u opštini Pećinci nastupiti kao i na svim ostalim vanrednim lokalnim izborima u Srbiji – pobednički, a ko će biti nosilac liste dogovorićemo se na stranačkim organima i siguran sam da ćemo izabrati najbolje među nama“, poručio je on.

Sa druge strane, iako Sava Čojčić o tome nije govorio, Živko Marković je izneo informacija da u Pećincima u SNS-u sada sede samo bivši članovi URS-a. „Šta će biti dalje sa njima, ne interesuje me kao političara, ali me izuzetno zanima kao građanina. Mi se maksimalno spremamo za izbore i nadam se da ćemo dobiti još veće poverenje građana. Jedino se plašim da će biti neviđen teror i zastrašivanje kada dođe do izbora i da će Grupa građana ’Luki’ pokušati ponovo da kupuje glasove. Ako se to bude desilo, onda lokalni izbori više nemaju nikakvu svrhu“, zaključio je Marković.

Darko Šper 

(Tekst je nastao u okviru projekta “Mediji i lokalne samouprave”, koji realizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Rockefeller Brothers fondacije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.)