Skip to main content

Pećanin: Abazović stvara izuzetno težak i opasan ambijent za rad medija

Jugoslavija 14. okt 2022.
2 min čitanja

Kritički mediji i novinari u Crnoj Gori u kontinuitetu trpe kritike vlasti decenijama, a javno obračunavanje državnih zvaničnika i funkcionera, targetiranje medija i novinara takođe je praksa i novih crnogorskih vlasti, navodi novinarka Pobjede Kaćuša Krsmanović.

Premijer kojem je izglasano nepovjerenje, Dritan Abazović, otišao je i korak dalje, kada je imenom i prezimenom, u Skupštini, pominjao urednike Pobjede i Antene M, što je nezabilježeno još od vremena Vojislava Šešelja.

Krsmanović objašnjava da je očekivano što se Evropska komisija samo osvrnula na ovaj problem, jer ove dvije Vlade su produkt zapadnih partnera, pa nije bilo za očekivati da će priznati sopstvenu grešku.

“Nijesam začuđena da je Evropska komisija, koliko je god mogla, u posljednjem izvještaju suštinski prećutala brutalne verbalne napade, prije svih odlazećeg premijera Dritana Abazovića, na sve kritičke medije, čak i poruke, sjetimo se, da će ih zatvoriti. Prećutali su i da je on sada prešao na targetiranje novinara. Dakle, više ne proziva samo medije, nego i novinare lično. A pogotovo su mu na tapetu njih nekoliko, istrajavajući na opasnoj tezi da ih poveže sa takozvanim kavačkim mafijaškim klanom, koji je suprotstavljen škaljaraskom mafijaškom klanu, sa kojim se, ne zaboravimo, on dovodi u vezu”, istakla je Krsmanović.

Podsjeća da nije samo Evropska komisija prećutala brutalne napade odlazećeg premijera Abazovića, već i zapadni diplomatski predstavnici u Crnoj Gori.

“Jako važno i ne smijemo zaboraviti da ćuti i najveći dio crnogorske javnosti. O institucijama neću ni da trošim riječi. One su proizvod Abazovića i njegovih saradnika. Zbog toga smatram da smo mi ponovo sami i da moramo sami da nađemo način da Crnu Goru vratimo na put evropskih integracija. Samim tim, da konačno mi, kao mediji, i mi, kao novinari, osvojimo slobode koje su nam uskraćene”, kazala je Krsmanović.

Novinar iz Sarajeva Senad Pećanin, sa druge strane, kaže da su napadi na medije od strane odlazećeg premijera notirani, ali ne na način, koji bi ozbiljnost takvih napada iziskivala. Međutim, objašnjava, to je jezik koji koristi Evropska komisija.

“Činjenica da je aktuelni odlazeći premijer Dritan Abazović praktično porušio sve mostove kada je riječ o Crnoj Gori, i evropske integracije zemlje, jeste upravo upozorenje evropske institucije da se najviše rangirani državni funkcioneri neprimjereno odnose prema medijima, upućujući uvrede, prijetnje, stvarajući na taj način jedan izuzetno težak i opasan ambijent za rad medija i novinara. Tu se jasno cilja upravo na premijera Abazovića, i na činjenicu da je on Gradsku RTV, Pobjedu, portal Analitika, portal M i Antenu M često puta, bez ikakvih osnova, optuživao, klevetao i vrijeđao, kvalificirajući ih ocjenama kakve su zaista neprilične”, ocjenjuje Pećanin.

Ukazuje i na još jedan značajan detalj zabilježen u izvještaju, i to je, kako kaže, prvi put da Evropska komisija to označava kao problem.

“Većina elektronskih i neki printani mediji u Crnoj Gori, u vlasništvu su kompanija i političara iz Srbije. Jasno je da ti mediji imaju jasnu političku agendu u Crnoj Gori, i to postaje jedan problem koji će u narednim danima i godinama sve više eskalirati, na šta s pravom upozorava Evropska komisija”, ističe Pećanin.

Ovo što živimo unazad dvije godine, kako kaže Krsmanović, je projekat Crne Gore na kojem decenijama rade strukture okupljene oko osnivača koncerna Vijesti, s kojima su predano radile i zapadne adrese.

(Gradski portal, Foto: Gradski portal)