Skip to main content

PAVLE RADIĆ: Nekad snage haosa i bezumlja, danas zgubidani kojima smeta sve srpsko

Autori 29. jul 2022.
3 min čitanja

Snagama haosa i bezumlja nazvao je Slobodan Milošević oko sto hiljada građana koji su se 9. marta 1991.godine okupili na centralnom beogradskom trgu i oko njega, protestujući zbog bezočnih laži širenih preko – uz u sramotu već duboko uvaljenu „Politiku“ – udarne pesnice zločinačke propagande, tada Radio-televizije Beograd, preteče današnjeg bajagi javnog servisa RTS besramno upregnutog u propagandu i korist sadašnjeg, kao i onda opakog vladajućeg režima.

Nakon što je temeljno zatrovao srpski narod nacionalističkim ludilom i „događanjem naroda“ u temelje SFRJ ugradio dinamit, Miloševićeva propaganda koncentrisala se na dva smera – jedan u mrziteljsku podmetačinu da se Jugoslavija je l’ da mora osloboditi bajagi kočnica koje su je zarobile (autonomija Kosova i Vojvodine, te „antisrpske politike severozapadne koalicije“, kako je politike Slovenije i Hrvatske koje su oponirale Miloševićevom nasilju tretirala Miloševićeva propaganda); drugi na borbu protiv opozicije u Srbiji – tih „snaga haosa i bezumlja“ – kako ih je nazivao samozvani branitelj Jugoslavije Milošević. U rezultatima mesijanstva kasnijeg haškog optuženika, u rezultatima ludila i zločinstva kojima su on i kamarila mu širom otvorili sva vrata i prozore, živimo i danas. Razume se, ko je to mesijanstvo preživeo. Mogi tu sreću nisu imali.

Onomad je dakle glavni rušitelj Jugoslavije i skrnavitelj Srbije i srpstva  o opoziciji govorio kao snagama haosa i bezumlja i na njih – bez ikakvih skrupula, uz sramnu kolaboraciju sa vrhom ondašnje JNA – na beogradske ulice izveo tenkove, čime je u Jugoslaviji de fakto umesto razuma i dogovora na scenu stupilo oružje i označilo oružanu fazu nestanka bivše države.   

Danas nastavljači Miloševićeve zločinačke politike – u drugim okolnostima, drugim sredstvima – pokušavaju da ostvare ono što je pokušavao i grobar Jugoslavije, da neprikosnoveno vladaju nad svim i svačim ponižavajući i izrugujući se svakom ko se usudi da im oponira. Doduše smanjen im je manevarski prostor. Ne mogu da odlučuju o sudbini dvadeset tri-četiri miliona stavnovnika, poput Miloševića. „Antisrpskoj severno-zapadnoj koaliciji“ – Sloveniji i Hrvatskoj – što’no se kaže mogu da stave soli na rep. Te su zemlje, tamošnji su narodi –  odbijajući ucene Miloševića i ostalih srpskih nacionalista – izabrale vlastite puteve i danas su članice što bi se reklo ekskluzivnog evropskog – time i svetskog – kluba uspešnih država i nacija. Članice su EU, NATO saveza, Slovenija je već – a i Hrvatska će za koji mesec – biti član Šengenske i Evrozone. Uz neka lutanja i nesporne mane, zaslužuju poštovanje. Da je sreće, mogle bi nam biti nauk.

A gde smo mi, je l’ da nebeska Srbija, koja se koprca u malignom miloševićevskom nasleđu bez ozbiljne namere da ga se oslobodi? Pogubljeni smo u vremenu i prostoru. Bezmalo smo u srcu Evrope, ka kojoj – ne pitajući za cenu – hrle milioni izbeglica iz nesrećnih područja sveta. A mi se – umesto za Evropu, za EU – kačimo za neevropske despotije iz kojih pristojan svet beži u Evropu u, po mogućnosti, EU. Pored enormne korupcije i kriminala, na sve strane urbanistički i ekološki haos. O sudbinama ne samo gradova –  Beograda i Novog Sada, gde je to najeklatantnije – nego i čitavih regiona, odlučuju sprege korumpiranih vlastodržaca i smutnih inevestitora, među kojima je veliki broj onih koji su se takoreći preko noći uzdigli od gologuzana do enormnih bogataša. To su današnje srpske elite.

Kad se građani pobune – poput ovih u Novom Sadu, koji protestvuju zbog načina usvajanja Generalnog urbanističkog plana, ključnog razvojnog dokumenta koji određuje budućnost grada i svodi je ne na meru uljudnog života građana, nego na meru profita privilegovanih investitora i s njima utaljenih vlastodržaca – nastavljač miloševićevske politike Vučić, koji inače pobunjene građane naziva zgubidanima, licemerno pojašnjava: „Postoiji jedna ta agresivna skupina, građanski orijentisanih, ne bih želeo da kažem antisrpski orijentisanih, koji su najsnažniji u želji da se hitno uvedu sankcije Rusiji, da se osudi Republika Srpska, da se Srbija povuče sa Kosova i oni su organizovali te demonstracije večeras“. Protiv pobunjenih građana markirao je ključna mrziteljska mesta, ostalo će odraditi njegovi huškački mediji. Zna manipulator šta kod sluđenog naroda pouzdano prolazi.

(Autonomija)