Skip to main content

Pavićević: Ratovi nastavljeni drugim sredstvima

Izdvajamo 10. окт 2011.
2 min čitanja

Direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) Borka Pavićević izjavila je danas da se ratovi iz devedesetih u Srbiji danas nastavljaju drugim sredstvima.

„To nije samo strašno, to je opasno a stvari su jako dramatične. Država ne postoji, postoji samo niz partijskih odnosa i nagodbi”, kazala je Pavićević na tribinu u Medija centru Vojvodine.

Višnja Šijačić iz Omladinskog centra CK 13, alternativne kulturne institucije koja je često na meti napada ekstremista, kazala je da su ih prvo napadali fašistickcim nalepnicama i grafitima, zatim su ciglama razbijali prozore u trenucima dok su tekle filmske projekcije, potom „topovskim udarima”, da bi nedavno na CK 13 bila bačena tri „molotovljeva koktela”.

„Strah me je da nastavim ovaj niz i da kažem šta je sledeće što nas čeka”, kazala je Šijačićeva i ocenila da su ti napadi odraz „fašizacije” društva. Kritikovala je gradonačelnika, gradske vlasti, gradskog i pokrajinskog ombudsmana, kao i policiju zbog toga što nisu osudili napade, odnosno pronašli napadače.

Aktivistkinja Novosadske lezbejske organizacije Biljana Stanković Lori kazala je da joj se često dešava da je maloletnici pljuju na ulici, jer sa njenih nastupa na televiziji znaju koje joj je seksualno opredeljenje. „Naše društvo je mutavo prema pojavama fašizma. Društvo konačno mora da kaže svoj stav prema fašizmu”, kazala je Stankovićeva.

Zoran Pantelić iz nevladine organizacije Kuda.org takođe je ustvrdio da je u Srbiji na delu fašizacija društva kao vrlo ozbiljan društveni problem.

Marko Viletić iz beogradske nevladine organizacije Kontekst kolektiv ocenio je da su napadi na CK 13 u Novom Sadu i na Kulturni centar Reks (Rex) u Beogradu manifestacije fašizma i ocenio da su kultura i umetnost u Srbiji danas na udaru fašizma.  On je optužio umetnike i kulturne radnike da svojim ćutanjem i „autocenzurisanjem” doprinose bujanju fašizma, a političare da umetnost i kulturu shvataju kao „razbibrigu za umorne političare”.

Današnja tribina organizovana je povodom učestalih napada ekstremista na Omladinski centar CK 13.

(Autonomija)